I Lahtis jagar Stina Nilsson, Johan Olsson och alla de andra landslagsåkarna VM-medaljer. I Torsby är det också skidor som gäller men det är inte VM som är fokus utan Vasaloppet. Sune Persson är i slutfasen av uppladdningen inför sitt 48:e lopp.
– Det började med att jag skulle åka en gång men så tänkte jag att jag får försöka förbättra placeringen och på den vägen är det, säger 71-åringen.
Sune Persson åkte sitt första Vasalopp 1969. Han blev han fast och har fortsatt åka varje år med ett undantag, 1990, då loppet ställdes in. Sedan 1969 har det hänt en del med längdskidåkningen.
– Ja man kan säga att det inte är samma sport, då åkte vi på träskidor och hade helt andra spår. Det var mycket tuffare på den tiden, förklarar Sune och fortsätter.
– Det var det som var skidåkning, nu är det mer stakning och allt som har kommit, säger han och ler.
Cirka 400 värmlänningar anmälda
Inne i skidtunneln i Torsby är det vinter, utomhus däremot är det plusgrader och regnar. I dag väljer Sune därför att skida i tunneln men med snart 50 Vasalopp bakom sig har man upplevt nästan all typer av väder.
– 1997 var det så blöt att det inte gick att gå på parkeringen i vanliga skidskor för då kom det över kanten med ”görr” och jord. Man fick sätta på sig de när man kom in på startrakan, säger han.
På söndag är inte Sune enda värmlänningen som spänner på sig ett par längdskidor. Ungefär 400 personer från länet är anmälda till Vasaloppet men det är knappast alla som har åkt tävlingen 47 gånger tidigare. Sune delar gärna med sig av sina tips och erfarenheter till nybörjare.
– Ha med energikakor och valla i vätskebältet och lite extrakläder på morgonen. Drick bra längst vägen vid kontrollerna, säger Vasaloppsveteranen är hans bästa tips.
Maten viktig
Något som är viktigt att tänka på inför söndagens stora kraftansträngning är kosten. Sune Persson vet vad han ska äta.
– Ja det blir nog mest pasta och gröt.
Är pasta och gröt receptet för ett lyckat Vasalopp?
– Ja det är det nog, det är det bästa du kan få i dig, avslutar Sune med ett skratt.