IVA-chefen Karl Silvhamn ser tillbaka på året som gått och konstaterar att trycket inte släppt, trots vaccineringen. De höga dödstalen i Sverige kallar han för ett misslyckande. Foto: SVT

Ett år sen första covid-fallen i Värmland

Publicerad

För exakt ett år sedan kom de första positiva provsvaren för covid-19 i Värmland. Intensivvårdsavdelningen i Karlstad har klarat av trycket, men krafterna börjar så smått sina.

– Det var väl ingen som kunde tro att vi skulle stå här nu, en trettonde månad in i det här och att trycket inte riktigt vill släppa. Uppgivet är ett starkt ord, men en trötthet finns, säger Karl Silvhamn, verksamhetschef för intensivvårdsavdelningen i Karlstad.

Det var med skräckblandad förtjusning som han tog emot nyheten om att det nya coronaviruset hade kommit till Värmland.

– Det är väl helt fel att säga, egentligen, men det är klart, när man valt att jobba med akutsjukvård och intensivvård... man kan inte säga att det är spännande, men det är klart att man blir lite taggad av något sånt, säger Karl Silvhamn.

Coronaviruset i Värmland

Men entusiasmen varade inte länge.

Tio dagar senare bedömde smittskyddsläkarna att det fanns en samhällssmitta och efter ytterligare tio dagar rapporterades det första dödsfallet i Värmland. Idag, tolv månader senare, har nästan 10 000 värmlänningar testat positivt för covid-19 och över 170 av dem har avlidit.

Ingen platsbrist

Till dags dato har det aldrig varit brist på IVA-platser i Karlstad. Som mest hade man 16 inneliggande patienter – åtta av dem från andra, hårt drabbade, regioner.

Förutom att antalet IVA-patienter varit fler än vanligt under året, är den stora skillnaden att covid-sjuka behöver intensivvård under längre tid. Från att, i normala fall, räkna dagar, började man räkna veckor för covid-patienterna.

Med mer erfarenhet och kunskap har man dock lyckats korta vårdtiden, från i genom snitt fem veckor till runt omkring två, tre.

– Sett i det stora hela är det en otrolig utveckling, säger Karl Silvhamn.

Tredje våg

Trycket på IVA är dock fortsatt hårt, trots att vaccineringen dragit igång. De flesta patienter är män i 60 till 75-årsåldern – en grupp som ännu inte vaccinerats.

Och enligt Karl Silvhamn är det inte otänkbart att en tredje smittspridningsvåg slår till.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet