Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör ni Mikael Lindberg från Naturvårdsverket förklara varför Sverige har Natura 2000-områden. Foto: SVT

Experten förklarar: Det här är Natura 2000

Publicerad

Regeringen har ett uppdrag från EU-kommissionen att bevara utrotningshotade arter i Sverige. Natura 2000 är inte detsamma som ett naturreservat eller nationalpark. De fungerar på ett annat sätt. Däremot är de till för att skydda särskilt bevarandevärda- och utrotningshotade arter i naturen.

– Natura 2000-områden har inga föreskrifter utan där finns ett tillståndskrav för alla åtgärder som kan försämra dem, säger Mikael Lindberg som är handläggare på Naturvårdsverket.

Så här utses Natura 2000-områden:

  • EU-kommissionen eller nationella kunskapsunderlag, konstaterar att de Natura 2000-områden vi har inte räcker till eftersom det går bakåt för skyddsvärda arter och naturtyper försämras.
  • Har man konstaterat det så kan regeringen ge ett uppdrag till länsstyrelsen som då ska hitta de områden som är mest lämpliga i respektive län. Regeringen kan välja att rikta uppdragen om att utreda Natura 2000-områden till specifika län.
  • Därefter samråder länsstyrelsen med alla som kan ha intresse i platsen och därefter föreslår de blivande Natura 2000-områden till Naturvårdsverket.
  • Naturvårdsverket utreder om det finns vetenskaplig grund bakom förslagen och om det verkligen är de bästa områdena ur ett nationellt perspektiv.
  • Naturvårdsverket föreslår sedan de nya områdena till regeringen som är beslutande kring alla Natura 2000-områden. Samtidigt får regeringen tillgång till allt underlag så att de kan göra korrekta bedömningar av behov. Natura 2000-är ett EU-direktiv som gäller för Sverige som stat. Missas  de viktigaste områdena så kan Sverige dras inför EU-domstolen.
  • Efter att ett Natura 2000-område har blivit beslutat av regeringen är det upp till länsstyrelsen att göra bedömningar för vilken skötsel som behöver utföras. Detta ska redovisas i en bevarandeplan.
  • Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen är de instanser som kan avslå ansökningar om arbete som kan påverka miljön i ett Natura 2000-område negativt.

I klippet hör ni Mikael Lindberg från Naturvårdsverket förklara varför Sverige har Natura 2000-områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.