Mängder av mat slängs efter julborden och blir en stor miljöbov. Docent Helén Williams tipsar om hur du undviker att julbordet blir en matsvinnsfälla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mängder av mat slängs efter julborden och blir en stor miljöbov. Docent Helén Williams tipsar om hur du undviker att julbordet blir en matsvinnsfälla. Foto: SVT Arkiv

Experten: Så undviker du att julmat blir fälla för matsvinn

Publicerad

Ta hand om resterna är en grej. Men vad kan du mer göra för att undvika att julbordet blir en matsvinnsfälla? Här är fem konkreta tips från Helén Williams, docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet.

Starta klippet i spelaren för att ta del av julbordstipsen.

Livsmedelsproduktionen står för en tredjedel av allt utsläpp av växthusgaser i världen.

Att slänga massa mat blir dubbelfel sett ur miljöpåverkan.

Mat i centrum under julen – måste det ske i överflöd?

Docenten Helén Williams konstaterar att den sociala samvaron under jul och nyår är viktig för många, och att maten ofta hamnar i centrum. Men en central fråga man kan ställa sig är om det måste ske i överflöd, menar hon.

– Kanske kan vi nu i en tid med höga matpriser och ett världsläge som indikerar medvetenhet äta upp det vi köper hem, säger Helén Williams.

I videon ovan tipsar Williams om hur du ska tänka för att undvika att få massa rester, men också hur du ska tänka för att ta hand om och förädla julmaten som ändå blir över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.