Äppelsmör, äppelketchup...eller kanske knäckebröd smaksatt med äpplen. Listan är lång över goda saker som kan göras med äpplen.
När pomologen Bibbi Kringlund, från musteriet Kulinkarika i Västra Ämtervik utanför Sunne, får lista sina bästa tips blir det fokus på bland annat kaka, sorbet och müsli.
Starta klippet för att få fem konkreta tips på vad du kan göra med dina äpplen.
RECEPT Bibbis favoritäppelkaka
Äppelkaka med vaniljkräm
- 200g rumsvarmt smör
- 2,5dl socker
- 3 ägg
- 240g vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker
- 60 gram mjölk
- 1 tsk kardemumma
- skalet från 1 citron
- 1 krm salt
Fyllning:
- 2 dl vaniljkräm kokt eller kallrörd (typ marsan går bra)
- 200g äpple med skalet kvar, skuret i skivor.
Gör så här:
- Vispa smör och socker poröst
- Tillsätt äggen ett i taget, rör mellan varje, blanda ner citronskalet.
- Blanda alla torra ingredienser, tillsätt det omväxlande med mjölken i smeten
- Smöra och bröa en springform med löstagbar botten.
- Bred ut hälften av smeten.
- Bred vaniljkrämen över smeten, lägg på äpplena lite huller om buller men bra om inte helt ut till kanten. Spar ca 1,5cm.
- Lägg på resten av smeten. Stryk ut hela vägen mot kanten så den helt täcker fyllningen.
- Grädda på 175 grader 45-50 minuter
- Godast att äta dagen efter när den saftat till sig lite.