Högre miljöbilspremie för de som bor i glesbygd. Det är en motion till Miljöpartiets kongress i helgen. Foto: SVT

MP-motion: bonus för elbilar i glesbygd

Publicerad

Inför en glesbygdsbonus för elbilar. Det är en av motionerna till Miljöpartiets kongress som hålls i Linköping i helgen och som bland andra Jesper Johansson, språkrör för Miljöpartiet i Värmland står bakom.

– Det är en bra idé eftersom omställningen som är nödvändig kommer att slå hårt mot landsbygden, medan de i städerna har en annan tillgång till transporter när det gäller kollektivtrafik, säger Jesper Johansson till SVT Nyheter Värmland.

Förslaget är att de som bor i glesbygd får 50 till 100 procent högre bonus vid inköp av en elbil. Reformen skulle bekostas av höjd skatt på bilar som släpper ut mycket koldioxid.

Motionen föreslår också ett bonussystem för elcyklar och elmotorcyklar.

– Det skulle vara bra för miljö. hälsa och trafiksäkerhet, säger Jesper Johansson.

Men partistyrelsen säger nej till motionen eftersom den inte tror på olika bonusnivåer utifrån var man bor.

Miljöpartiet i Värmland representeras av tio ombud på kongressen. Bland annat ska hundratals motioner behandlas och det är allt från förslag om gratis mensskydd till en folkomröstning om Sveriges EU-medlemskap.

Det är en kongress som hålls när partiet har låga opinionssiffror.

– Det är klart att det är viktigt vilka förtroendevalda som blir valda på kongressen och som ska leda partiet. Men viktigare än själva kongressen är att vi når ut med vår politik för ett hållbart samhälle, säger Jesper Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.