• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör Barn- och elevombudet Mårten Petersson berätta mer i klippet varför så få mobbade elever får skadestånd och vilka fall BEO driver. Foto: SVT

Få mobbningsoffer får skadestånd genom BEO: ”Beviskraven är höga”

Uppdaterad
Publicerad

Maja Eriksson i Lesjöfors mobbades under hela sin grundskoletid. Och hon är inte ensam, 60 000 elever utsätts årligen för mobbning, enligt organisationen Friends. Men det är få som får skadestånd för sin förstörda skoltid.

– Det är svårt för beviskraven är höga, säger Barn- och elevombudet Mårten Petersson vid Skolinspektionen.

Sedan 1 april 2006 då lagstiftning infördes har Barn- och elevombudet fattat 627 beslut om skadestånd, första halvåret 2021 drev BEO tolv fall för kränkta elevers räkning.

– Skadestånd kan bidra till en känsla av upprättelse för den enskilda eleven men jag tycker det är ett stort misslyckande helt enkelt, säger Mårten Petersson.

Över 1 000 anmälningar i år

I år pekar prognosen mot att runt 1 500 elever anmäler missförhållanden i sin skolgång till BEO. Av dem kommer 50-75 procent bli ärenden där BEO väljer mellan att agera på något av följande sätt:

  1. Avstår från att ingripa mot skolans huvudman.
  2. Ger en anmärkning.
  3. Ger ett föreläggande.
  4. Begär att huvudmannen betalar skadestånd till den drabbade eleven.

En av dem som drabbats hårt av mobbning i skolan är 17-åriga Maja Eriksson i Lesjöfors, vars fall SVT Nyheter Värmland tidigare rapporterat om. För henne har nio år med mobbning på Stålvallaskolan lett till att hon i dag har en ätstörning, social fobi och tvingas äta antidepressiv medicin.

Familjen orkade aldrig anmäla för att driva någon skadeståndsprocess mot Filipstads kommun.

Hör Barn- och elevombudet Mårten Petersson berätta mer i klippet varför så få mobbade elever får skadestånd och vilka fall BEO driver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.