En man med ryggsäcken står på en grusväg omgiven av tät skog. Han vänder sig mot skogsängen framför sig, där en annan människa eller ett djur kan skymtas i bakgrunden. Träden varierar i höjd och typ, och det är en mulen dag med delvis dämpat ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se varför jakten blir kortare i klippet. Foto: SVT

Färre älgar i skogen – älgjakt närmare helgjakt

Publicerad

Istället för att jaga en hel vecka, jagar allt fler bara några dagar.

– Finns det ingenting att jaga blir det ingen jakt, säger Kjell Lundin, sekreterare i Hagfors jaktvårdskrets.

I dag startar den stora älgjakten i Värmland. Kjell Lundin är sekreterare i Hagfors jaktvårdskrets och han jagar själv i Ålebys viltvårdsområde. Av de 4 108 älgar som får fällas i årets jakt i Värmland har Kjells jaktlag en tilldelning på sex vuxna älgar plus kalvar. Och det räcker inte till en hel veckans jakt:

– Vi jagar fyra dagar. Onsdag till lördag, säger Kjell Lundin.

Antalet älgar som skjuts undre älgjakten i Värmland har minskat har minskat från cirka 7 000 i början av 2000-talet till lite drygt 4 000 i dag.

I klippet hör du Kjell Lundin berätta om hur förutsättningarna för jakten har förändrats och vad han tror om framtiden för älgjakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.