• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jonas Bergman Wallin skolchef Kristinehamn kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonas Bergman Wallin, skolchef i Kristinehamn kommun, resonera kring vad det är som har gjort att droganvändningen har minskat. Foto: SVT

Färre niondeklassare använder droger i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Droganvändningen bland elever i årskurs 9 i Kristinehamn är på nedgång jämfört med för två år sedan. Det framkommer i en ny undersökning om elevers drogvanor 2023 som Region Värmland och Länsstyrelsen i Värmland står bakom.

– När vi fick undersökningen kände vi oss riktigt glada och nöjda, säger Jonas Bergman Wallin, skolchef i Kristinehamns kommun.

Det är sjätte gången i följd som man gör den här undersökningen där elever i grundskolans årskurs 9 och i årskurs 2 på gymnasiet får svara på frågor kring alkohol, narkotika, tobak, doping och spel om pengar.

Resultaten från årets undersökning visar bland annat att droganvändningen bland elever på årskurs 9 i Kristinehamn har minskat. För två år sedan svarade tio procent av ungdomarna att de hade testat droger. 2023 var den siffran nere på tre procent.

Narkotikamissbruket i Värmland

Samarbete med föräldrar

En av nycklarna till en minskad droganvändning i Kristinehamn har varit ett samarbete mellan polisen, socialtjänsten, föräldrar och fritidsgården.

– Relationen mellan barn och förälder är den allra viktigaste och ger en väldigt stor förändring, säger Emelie Norgren, enhetschef för familjeenheten på Socialtjänsten.

Elevers drogvanor 2023

Här är några av resultaten från den stora undersökningen om värmländska elevers användning av och attityder till alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.

• 20 procent bland eleverna i årskurs 9 och 29 procent i årskurs 2 på gymnasiet svarar att de blivit erbjudna att prova eller köpa narkotika de senaste 12 månaderna. Motsvarande siffror 2013 var 11 och 20 procent.

• Droganvändningen ökar inte på samma sätt. I årskurs 9 anger 4 procent att de använt narkotika, i årskurs 2 på gymnasiet är det 9 procent. Resultaten har varierat mellan 4 och 6 procent i årskurs 9 och i gymnasiet mellan 6 och 12 procent i undersökningarna som genomförts 2013-2023.

Fotnot: Alla elever i grundskolans årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2 i Värmland erbjöds att delta anonymt i en webbundersökningen under lektionstid. Totalt inkom 3 590 svar, 2 018 i årskurs 9 och 1 572 i gymnasiet år 2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamissbruket i Värmland

Mer i ämnet