Föräldraföreningen om narkotikabruket i Kristinehamn: ”Skrämmande”

Publicerad

Kristinehamn är en av de kommuner i Värmland som är hårt belastad av narkotikamissbruk. Det visar statistik från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ. Nu larmar Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, om att missbruket ökar och att det går allt längre ner i åldrarna.

– Det är enkelt att få tag på droger för 13-14-åringar och det är lätt att bli beroende, säger Marita Jensen som jobbar ideellt i FMN.

Till Marita Jensen och FMN söker sig föräldrar som har missbrukande barn.

– Vi får höra fruktansvärda historier om hur föräldrarna kämpar för sina barns överlevnad, säger hon.

Narkotikamissbruket i Värmland

Lättare att bli beroende

De anhöriga drar ett enormt stort lass. Men de har inte de kontakter och kunskaper som behövs och de blir inte lyssnade på,

– 98% av de som hamnar i missbruk gör det på grund av psykisk ohälsa som gör att de börjar självmedicinera, säger Marita Jensen.

Hon anser även att till exempel cannabis är starkare nu för tiden och att det är lättare att bli beroende i dag än tidigare.

I videoklippet hör du Marita Jensen berätta mer om missbruket i Kristinehamn. 

Hjälp vid drogmissbruk

Om du behöver hjälp eller behandling för narkotikamissbruk finns flera ställen du kan vända dig till. Här är några exempel:

 Droghjälpen: Hit kan du ringa anonymt för att få råd och stöd. Du kan välja att vara anonym. Tjänsten är kostnadsfri och drivs av Beroendecentrum Stockholm. Ring 020-91 91 91.En hälsocentral eller en ungdomsmottagning. Elevhälsan, studenthälsan eller företagshälsovården, beroende på om du går i skolan, studerar eller jobbar. En förening som stöttar personer som använder droger, till exempel Anonyma Narkomaner.En särskild mottagning för personer som behöver hjälp med missbruk. Om det är akut, till exempel om du har tagit en överdos, ska du alltid ringa 112.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamissbruket i Värmland

Mer i ämnet