”Erik” har använt droger sedan han var 13 år – berättar om livet i missbruket

Uppdaterad
Publicerad

”Erik” började röka hasch och ta amfetamin och märkte att han mådde bättre av drogerna. Han lovade sin jämngamla kompis att det skulle stanna vid de preparaten. Så blev det inte. Istället blev drogerna tyngre droger och i dag använder han 17 olika preparat – minst.

– Jag prövar det mesta, men inte allt som finns på nätet, berättar han.

Han tar många olika sorters benzodiazepiner och är påläst om alla olika preparat som finns i att få tag på, antingen via nätet eller från en langare på stan. Han har också själv sålt droger för att finansiera sitt eget missbruk.

I dag är ”Erik”, som egentligen heter något annat, 25 år och tror att han skulle kunna bli fri från beroendet – om han fick rätt behandling. 12-stegsmetoden och KBT-terapi hoppas han ska hjälpa honom att bli drogfri.

Narkotikamissbruket i Värmland

Ökat den dagliga dosen

”Erik” är i dag hemlös. Han har varit nykter under längre perioder. Men efter senaste vistelsen på ett behandlingshem fick han återigen ett återfall. Han säger att han har flera psykiska diagnoser och han behöver hela tiden öka den dagliga dosen med droger.

Hör ”Erik” berätta om  livet som missbrukare.

Hjälp vid drogmissbruk

Om du behöver hjälp eller behandling för narkotikamissbruk finns flera ställen du kan vända dig till. Här är några exempel:

 Droghjälpen: Hit kan du ringa anonymt för att få råd och stöd. Du kan välja att vara anonym. Tjänsten är kostnadsfri och drivs av Beroendecentrum Stockholm. Ring 020-91 91 91.En hälsocentral eller en ungdomsmottagning. Elevhälsan, studenthälsan eller företagshälsovården, beroende på om du går i skolan, studerar eller jobbar. En förening som stöttar personer som använder droger, till exempel Anonyma Narkomaner.En särskild mottagning för personer som behöver hjälp med missbruk. Om det är akut, till exempel om du har tagit en överdos, ska du alltid ringa 112.VärmlandFörsta linjen unga är en mottagning dit du kan vända dig för att prata om hur du mår och du är mellan 6-20 år. Mottagningen finns på flera platser i länet och nås via 1177.Nexus är Karlstad kommuns öppenvårdsmottagning som vänder sig till dig som är upp till 25 år och har problem med alkohol, andra droger eller spelmissbruk. Enbart för de som bor i Karlstad kommun. Nås via Karlstad kommuns växel 054/540 00 00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamissbruket i Värmland

Mer i ämnet