Diagrammet visar statistiska uppgifter om elever på yrkesprogram som tar examen, med fokus på Nobelgymnasiet och rikssnittet. Det inkluderar stapeldiagram som jämför andelen elever för åren 2014 och 2024. Nobelgymnasiet visade en ökning från 74,5 % 2014 till 85 % 2024, medan rikssnittet var 85,4 % 2014 och 74,7 % 2024. I bakgrunden syns en mekaniker som arbetar med ett fordon i en verkstad. Källan anges som Skolverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nobelgymnasiet går mot strömmen. Från att ha legat under rikssnittet tar nu en högre andel elever på yrkesprogrammet examen i jämförelse med resten av landet. Foto: SVT

Färre tar examen på yrkesprogram – Nobelgymnasiet undantag

Publicerad

Andelen elever som tar examen från yrkesprogram i Sverige har sjunkit de senaste åren. I dag ligger rikssnittet på 74,7 procent. På Nobelgymnasiet i Karlstad ser utvecklingen däremot annorlunda ut – här har examensgraden stigit till 85 procent.

– Det är helt otroligt. Vi är jätteglada såklart, Jonny Lindström gymnasiechef på Nobelgymnasiet.

År 2014 såg situationen helt annorlunda ut. Då var andelen elever på yrkesprogrammet som tog examen på Nobelgymnasiet 74,5 procent, medan rikssnittet var betydligt högre, 85,4 procent.

I dag är förhållandet det omvända.

På Nobelgymnasiet tar nu 85 procent av eleverna på yrkesprogrammet examen. Rikssnittet däremot har sjunkit till 74,7 procent.

Enligt skolledningen beror framgången på ett långsiktigt och systematiskt arbete.

– Vi har arbetat mycket med trygghet och bemötande för att eleverna ska känna sig sedda. När den grunden var på plats, satsade vi på ledarskap i klassrummet och på att stärka elevernas egen motivation. Det har gett resultat, säger Jonny Lindström, gymnasiechef.

Mindre grupper i kärnämnen

Skolan har också gjort flera praktiska förändringar. Bland annat har man minskat storleken på elevgrupperna i kärnämnen som svenska, engelska, matte och historia.

– I stället för att ha hela klasser på 34 elever så har vi ”20-grupper”, vilket gör att eleverna får mycket stöd, säger Ulla-Carin Boes, lärare på Nobelgymnasiet.

En av eleverna som har hjälpts av upplägget är Fredrik Hedman.

– Jag har haft svårt för matte under hela mitt liv och när jag började här på Nobelgymnasiet fick jag direkt extrastöd i matte utöver de vanliga mattelektionerna, säger han.

En elev står i en bilverkstad på Nobelgymnasiet med en lyftdäck där en bil är höjd. Han är klädd i en svart tröja. I bakgrunden syns fönster som släpper in naturligt ljus i verkstaden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör elever och lärare på Nobelgymnasiet berätta om metoderna för att få fler elever att lyckas ta examen. Foto: Sayed Hashimi Parwani/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.