I vår serie om hjärnskakningar inom hockeyn har bland annat Yelverton Tegner, som forskat på hjärnskakningar inom elithockey uttalat att han vill se ett stopp för tacklingar inom ungdomshockeyn. Detta för att sätta stopp för antalet hjärnskakningar och hjärnskador. Nu får han medhåll av FBK:s läkare Magnus Hallén, som utan att ange en specifik åldersgräns tror på ett förbud mot tacklingar för de unga spelarna.
– Att förbjuda tacklingar helt tror jag inte är rätt väg att gå, men i ungdomsishockeyn tror jag att det är en bra idé. Det är spelare som har många år framför sig och det är väl bra om man kan skydda dem från skalltrauma och andra faror så länge som möjligt, säger Magnus Hallén.
Den senaste tiden har flera elitspelare i hockey öppet berättat om sina sviter av hjärnskakningar, bland annat Sanny Lindström.
LÄS MER: Sanny Lindström talar ut
Magnus Halléns bild är att spelarna blivit allt mer medvetna om riskerna. Färjestad BK har bland annat ordnat föreläsningar i sitt förebyggande arbete.
– Vad vi försöker jobba med som vi tycker är viktigt är attityd och respekt för individen och att man agerar rätt på banan och inte utsätter sig själv eller motspelarna för de här riskerna. Är man medveten om konsekvenserna så agerar man förhoppningsvis också på ett reprktfullt sätt som minskar risken för skallskador
Tycker du att man ska fortsätta köra på som man gör nu inom elithockeyn eller behövs det förändringar?
– Nej, man kan inte bara sitta nöjd när det ser ut som det gör. Man får fortsätta ett hårt arbete för att minska skallskadorna bland annat genom att förändra regelverket.
Är frågan om fysisk hockey kontra säkerhet känslig?
– Nej, det tycker jag inte. Vi är alla spelare och ledare medvetna om riskerna med det här och jag tror att alla vill ha en säkrare hockey även om man också vill ha kampsituationen kvar, säger Magnus Hallén.