'Forskaren Stian Öby Johansen syns till vänster, till höger hur det såg ut när gränsen var stängd under pandemin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stian Öby Johansen, forskare och biträdande professor vid Centrum för Europarätt vid Oslo universitet. Foto: SVT

Fel av Norge att stoppa gränsborna enligt 100-årig bestämmelse

Uppdaterad
Publicerad

Det var fel av Norge att hindra gränsbor från att korsa riksgränsen under pandemin. Det är en slutsats i det rättsliga efterspel som nu pågår kring de strikta norska coronarestriktionerna. Enligt en mer än 100 år gammal bestämmelse hade de rätt att passera även när gränsen var stängd.

– Det är märkligt, men det står faktiskt så, säger Stian Öby Johansen, forskare och biträdande professor vid Centrum för Europarätt vid Oslo universitet.

Just nu pågår flera rättsprocesser om de strikta norska pandemireglerna. Det var i samband med en av dem som den norska riksåklagaren hittade lagrummet som gäller gränsborna, och drog tillbaka sin överklagan mot en pensionär som bötfällts för olovlig gränspassage.

– Det avgörande, sett från riksåklagarens sida, är att det aktuella kapitlet i utlänningsförordningen innehöll ett undantag för gränsbor från plikten att enbart passera vid godkända gränsövergångar, säger Alf Butenschön Skre vid det norska riksåklagarämbetet.

I klippet förklarar forskaren Stian Öby Johansen vad den mer än hundraåriga bestämmelsen innebär.

Särskild regel för gränsbor

Enligt forskaren Stian Öby Johansen, som är expert på europeisk rätt, gav bestämmelsen från 1917 gränsbor rätt till fri passage under hela pandemin.

– Det står bokstavligen att en stängning av gränsen inte gäller boende i gränskommuner, säger han.

Totalt höll Norge gränsen stängd med olika regler och restriktioner i ett år och sju månader. Den norska utlänningsförordningen ändrades i maj förra året, men de gamla bestämmelserna gällde under hela den period då gränsen var stängd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.