Alt-text: En närbild av ingången till en byggnad, belägen vid en grön gräsmatta med gula maskrosor. En trappa leder upp till en dörr med en lysande rund lampa ovanför. Räcken av svart metall omger ingången.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Per Green, fastighetschef i kommunen, varför flera lägenhetshus i Filipstad kommer att rivas. Foto: SVT

Fler tomma kommunala lägenheter i Filipstad – hus kommer att rivas

Uppdaterad
Publicerad

Filipstadsbostäder står inför ett tufft år med en prognos som pekar på ett underskott på tre miljoner kronor. Orsakerna är både ökade renoveringskostnader och ett växande antal tomma lägenheter.

– Vi behöver minska antalet lägenheter ordentligt, säger Ronny Greus, fastighetschef i Filipstads kommun.

Filipstadsbostäder har ungefär 600 lägenheter, varav 90 står tomma. Nu finns det planer på att minska antalet genom bland annat rivningar i områden som Lesjöfors, Nykroppa och inne i stan.

– Det är synd att ta bort bostäder om det finns nytta för dem, men om det inte finns är det också tråkigt att se gamla hus som stå tomma, säger Ronny Greus, fastighetschef i Filipstads kommun.

Statligt stöd för rivning

Enligt fastighetschefen i Filipstads kommun har inte bara de, utan även privata ägare och grannkommuner samma problem. För att kunna riva tomma hus krävs statligt stöd, menar han.

– Ekonomiskt är det tufft för både allmännyttan och privata fastighetsägare att riva. De borde få hjälp av staten för att klara av det, säger han.

Starta klippet ovan och hör mer om det ökande antalet tomma lägenheter i Filipstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.