Förslaget har nu skickats in som en motion till Filipstads kommunfullmäktige, vilket Filipstads tidning var först att rapportera om.
Tanken är alltså att UV-lamporna ska desinficera kommunens äldreboenden, skolor och Folkets Hus, för att nämna några lokaler. Eftersom ljuset är farligt för människor skulle de förslagsvis tändas nattetid.
– Då får man ju lokalerna pastöriserade mer eller mindre, säger Ulf Söhrman.
Han drar paralleller till när han själv jobbade på bageri, där man använde sig av UV-lampor mot mögelsvamp.
– Då kunde vi utöka hållbarheten, det ger sig på alla de här mikroberna.
Begränsad forskning
UV-ljus kan användas i vissa sammanhang för att desinficera ytor och det har visat sig kunna förstöra det yttre proteinmembranet på det ”gamla” coronaviruset, SARS.
Men enligt smittskyddsläkaren, Ingemar Hallén, är forskningen på UV-ljus mot det nya coronaviruset begränsad.
”En annan viktig faktor är att UVC-ljuset måste nå viruset direkt vilket medför att det inte har någon effekt på virus som till exempel finns i luftvägarna och även det att smuts och damm kan minska effekten på ytor”, skriver Ingemar Hallén i ett mejl.
Rensa ordentligt
Ulf Söhrman tänker sig att åtgärden skulle kunna kosta ungefär en tusenlapp per lampa. Investeringen tycker han man ska se som ett långsiktigt komplement till framtida vaccin och nuvarande åtgärder.
– Vi har ju inga åtgärder som biter på det här viruset än. Att hålla avstånd bidrar i viss mån, men ska man rensa lokalerna behöver man ju göra det ordentligt.