Birgitta Elfström, projektledare på Finnskogens väg till världsarv uppdaterar om processen. Foto: SVT

Därför kämpar de för Finnskogens världsarvsstatus – trots Sveriges stopp

Publicerad

Sedan tre år tillbaka pågår ett aktivt arbete för att göra Finnskogen till ett officiellt världsarv. Knappast en enkel uppgift – särskilt eftersom Sverige sagt att man inte ska klassa fler platser som just världsarv.

– Men vi tänkte göra det så svårt som möjligt för regeringen att säga nej, säger projektledaren Birgitta Elfström.

Vägen till världsarvsstatus är igång. Hör Birgitta Elfström som är projektledare för ärendet, i klippet ovan.

Finnskogen i Värmland präglas av en lång historia och flera bevarade byggnader med finska anor i Sverige och Norge. För att skydda dem har det sedan tre år tillbaka arbetats aktivt för att göra Finnskogen till ett officiellt världsarv.

– Det största hindret är att Sverige faktiskt har lovat att inte göra fler världsarv. Men vi tänkte göra det så svårt som möjligt för regeringen att säga nej till eftersom vi pratar om klimat, migration och kulturmöten så vi tror att detta är väldigt aktuellt, säger Birgitta Elfström, projektledare på Finnskogens väg till världsarv.

Lång process

Sverige har undertecknat Världsarvskonventionen och kan därför nominera objekt inom landet till världsarvslistan.

Nomineringen utvärderas av en rad olika experter vilket sedan tillsammans med nomineringen tas upp på världsarvskommitténs årliga möte.

– Jag har fått många frågor från markägare om det här påverkar hur man kan använda sin mark men världsarvsstatusen kommer inte ha någon påverkan på detta överhuvudtaget, säger Birgitta Elfström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.