– Vi var inte överens om någonting egentligen, och det var jättejobbigt. Man visste ju inte hur det skulle bli med sonen. I och med att vi inte var överens så visste vi att det går ju till tingsrätten. Jag ville ju ha min son till alla pris, säger Helena Fredriksson.
När hon och hennes sambo gick skilda vägar kunde de inte komma överens. Och de är inte ensamma. Antalet vårdnads- och boendeutredningar i Karlstad kommun ökar.
– Det tror jag beror på att män i högre grad har hand om barnen när de är små. Föräldraförsäkringen har ju förändrats de sista femton åren. Så pappor är hemma mer med små barn, och bildar starkare band till dem. Det har de med sig sedan vid en separation, att de vill vara med barnet lika mycket som mamman, säger Micaela Hoppe.
Hennes jobb är att försöka avstyra vårdnadstvister. Hon har jobbat länge inom socialtjänsten och frilansar nu som medlare. Hon träffar de trätande föräldrarna innan deras fall ska upp i tingsrätten.
– Jag kan leda dem framåt i en bra diskussion så att de inte fastnar i gamla fällor. Då kan det visa sig att föräldrar ofta kan lösa det här själva, vad som blir bäst för barnen, säger Micaela Hoppe.