• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Björn Karlsonius Foto: SVT

Flickans advokat: ”Tjejerna slits mellan två kulturer”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången om äktenskapstvång fortsatte idag i Värmlands tingsrätt med förhör av föräldrarna och mannen som är misstänkt för äktenskapstvång. Den drabbade flickans advokat tror att den här typen av fall kommer bli allt vanligare framöver. – Det kommer öka, säger han.

– Vi märker att hedersrelaterade ärenden ökar, där unga flickor inte kan leva med sina föräldrar för att de kontrolleras, säger Björn Karlsonius.

Den då 15-åriga flickan slog larm på julafton 2015, hon ville fly från ett påtvingat äktenskap med en nu 26-årig man och berättade att hon hotats till livet om hon skulle kontakta polisen.

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Familjen kommer från Syrien och hade bara vistats i Sverige några månader när en fest anordnades där ett avtal som flickan menar är ett äktenskapskontrakt skrevs. Värmlands tingsrätt ska nu avgöra om det handlar om ett giltigt äktenskap eller som de anklagade menar en frivillig förlovning som inte är brottslig. 

”Vill bestämma över mitt liv”

För flickan handlar den här rättegången om möjligheten att få bestämma över sitt eget liv. Hon menar att det visst är ett bindande äktenskapskontrakt som dessutom bara kan brytas om mannen går med på det. Hon vill men är rädd för att återvända till sin familj.

Via videolänk är hon med på rättegången från hemlig ort tillsammans med sin advokat. Sedan hon slog larm till polisen är hon omhändertagen av socialtjänsten enligt LVU, Lagen om vård av unga. Vid första förhöret markerade hon vad hon tycker:

– Jag vill bestämma över mitt liv, vi bor i Sverige nu och inte i Syrien.

Ny lagstiftning

Domen i det här målet blir den första i Värmlands Tingsrätt sedan den nya lagstiftningen mot tvångsäktenskap infördes 2014. Björn Karlsonius tror att det finns många liknande fall som kommer leda till åtal framöver. Hans egen byrå jobbar med flera ärenden där hedersrelaterad brottslighet och tvångsäktenskap förekommer. 

– De kommer öka. Vi ser ju när det gäller mål om LVU att det blir fler hedersrelaterade ärenden där unga tjejer som inte kan leva med mamma och pappa för att de kontrolleras. Deras bröder följer dem till skolan och manliga släktingar kontrollerar deras sätt att leva.

Vill ändå vara med familjen

En av svårigheterna med sådana här ärenden är enligt Björn Karlsonius att många tjejer som blivit omhändertagna enligt LVU, ganska snabbt återvänder till sina familjer.

– Det är ändå deras mamma och pappa som de varit tvugna att skiljas från och tillslut så säger dem att jag offrar mig själv, jag anpassar mig till det här livet för att de vill vara med sin familj.

Vad tänker du om det?

– Jag tycker synd om tjejerna som slits mellan två kulturer. Å ena sidan ska de vara sin familj till lags och andra sidan ser de hur andra tjejer lever. De vill naturligtvis ha sin frihet samtidigt som de vill kunna vara med sin mamma och pappa. Det är svårigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Mer i ämnet