Vi träffar Oskar Röjvik från Torsby vid sjön Röjden. Oskar var sjutton år och bodde denna majdag 1945 i Röjdåfors. Kriget hade slutat för fyra dagar sedan och nu var det ofta fest i bygden. Förklaringen var närheten till Norge där den tyska ockupationen nu var slut.
– Vi träffade ofta norska vänner och firade freden, berättar Oskar.
Men den här morgonen blev inte som många andra.
– Min bror var ute och matade hästarna och upptäckte ett flygplan som var på väg att störta. Och jag rusade ner till stranden och såg det kaos som rådde.
Ett brittiskt bombplan hade störtat efter att ha försökt nödlanda vid Röjdens strand. Planet kolliderade med en tall vid stranden och fyra soldater omkom vid olyckan.
Planet var på väg till Gardemon utanför Oslo men kom vilse när det drabbades av dåligt väder.
Oskar var ögonvittne till olyckan och minns händelsen som om den hänt igår.
– Det glömmer jag aldrig och det är nog inte så många kvar i livet som minns det som hände.
De fyra brittiska soldaterna begravdes vid Fryksände kyrka med både svensk och brittisk hedersvakt på plats. Och många Torsbybor följde ceremonin som också dokumenterades av Torsbyfilmaren Tord Särnmark.
68 år efter olyckan inspekterar Oskar Röjvik och lokalhistorikern Göte Olsson den tall som blev så ödesdiger för de brittiska soldaterna. Båda hoppas nu att platsen ska få ett minnesmärke. Och den frågan diskuteras nu i Torsby kommun.
– Jag hoppas det blir av, kommenterar Bengt Fransson som är officer i Försvarsmakten. Han diskuterar i dagarna frågan med kommunen. Bengt har också täta kontakter med det skotska arméförband som för snart 70 år sedan förlorade fyra soldater i Röjdåfors.
– Det känns dubbelt tragiskt att det skedde när kriget var slut, avslutar Bengt.