Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Patrick Sörquist / TT

Föreslår tredubblat anslag för myggbekämpning – läget ljusnar för Forshaga: ”Fantastiskt”

Publicerad

Regeringen lägger ett budgetförslag om att tredubbla anslaget för myggbekämpning.
– Ett fantastiskt förslag. Nu ska det bara röstas igenom, säger Jan Lundström, verksamhetsledare på Nedab.

Företaget Nedab (Nedre Dalälvens utvecklingsaktiebolag) sköter myggbekämpningen framför allt i området nedre Dalälven, men också i Forshaga och Deje.

Det är inte alltid lätt. Ofta har det saknats det pengar. Ibland har staten fått ta notan, ibland kommunerna, med stöd av regionerna.

Myggorna i Deje

– Dagens förslag från regeringen är fantastiskt. Vi har hållit på med det här i 24 år och det har alltid varit kaos när det gäller ekonomin, säger Jan Lundström, som är bekämpningsansvarig på Nedab.

Regeringen föreslår att höja anslaget för myggbekämpning från 5,4 till 15,4 miljoner kommande år och framöver.

– Det är pengar som gör att vi kommer att klara av myggkontrollen de flesta år, inte alla. Det är svårt att säga hur mycket det kommer att kosta, det beror på hur många översvämningar det blir och hur mycket vi måste bekämpa, säger Jan Lundström.

Det kan också öppna för bekämpning i Skåre som har varit hårt utsatt de senaste åren.

– Vi har redan ett samarbete med Karlstad kommun och mäter redan mängder av mygg i Skåre. Vi är redo att hjälpa till när det behövs, säger Jan Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggorna i Deje

Mer i ämnet