Christina Olin-Scheller har filmat elever användande av mobiltelefoner på lektioner Foto: SVT

Forskaren: Svårt att säga om mobiler stör eleverna

Publicerad

Christina Olin-Scheller är professor vid Karlstads universitet och hon har forskat på elevers mobilanvändande under lektionstid. Hon har bland annat filmat elever när de använder mobiltelefonen.

Vad är det de gör med sina telefoner?

– De håller sociala kontakter med sina kompisar, men de gör också en del skolrelaterade uppgifter på mobilerna, säger Christina Olin-Scheller.

Hur mycket är socialt och hur mycket är skolarbete?

– Vi har gjort statistik över det material vi har, alltså drygt 150 timmars film totalt sett och majoriteten av lektionerna är det inga mobiler uppe. Det är delar av lektioner som mobilen är framme, vissa gånger lite mer och andra gånger mindre.

– Det som är mest av det sociala är snapchatande och det är gymnasieelever vi pratar om då.

Det sociala ofta en del av utbildningen

Vilket stöd finns det i din forskning, för att elever skulle bli störda av det sociala i mobilen?

– Om mobilerna stör eller inte är väldigt svårt att avgöra för i ett klassrum pågår väldigt många olika saker samtidigt, där det sociala ofta är en del av det som är undervisningsrelaterat. Eftersom de allra flesta eleverna idag, åtminstone på gymnasiet, har en egen dator så pågår ju en hel del saker på den också.

”Före mobilernas tid gjorde man sannolikt andra saker”

Du menar att det sociala på mobilen är inte så annorlunda mot den tiden när vi istället kanske viskade till varandra?

Det vi har sett i vår studie är väldigt tydligt. När mobilerna kommer fram så gör de det i vad vi kallar för undervisningens mellanrum, när intensiteten i undervisningen går ner. Före mobiltelefonernas tid gjorde man sannolikt andra saker i de mellanrummen.

Men om en lärare efterlyser ett totalt mobilförbud, kan det vara en bra lösning?

– Det kan ju vara så att man just i den elevgruppen är det en lösning på ett problem man ser. Men jag tror också att det är en väldigt enkel lösning om man tänker sig att man ska plocka bort mobiltelefonen men behålla andra digitala verktyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.