Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du veta mer om hur salmonella kan spridas mellan katt och människa. länsveterinären Mikaela Heidrich. Foto: Olle Ängeby/SVT

Första fallen av salmonella hos katter i Arvika på fyra år: ”Stort mörkertal”

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i landet har ett stort antal katter påvisats sjuka med salmonella de senaste månaderna. Värmland är inte lika illa drabbat som vissa andra län, men i Arvika har det hittills konstaterats fem fall – de första på fyra år.

– Det är nog ett ganska stort mörkertal eftersom det inte är så många som går med katten till veterinären, och när de gör det är katten ganska sjuk, säger Mats Rydström, miljö- och byggchef på Arvika kommun.

Det hör inte till ovanligheterna att katter blir smittade med salmonella, särskilt under sena vintern och tidiga våren.

– Antal fall per år varierar. Det var väldigt få 2022 och 2023. I år har vi lite mer normalt med runt 20 fall i Värmland, säger Mikaela Heidrich, länsveterinär.

Kan smitta människor

En människa kan bli salmonellasmittad av en katt ifall denna inte är försiktig, även om risken är låg för de flesta.

– Man behöver rätt så hög infektionsdos för att bli sjuk. Som för många andra sjukdomar är det små barn, äldre och de med nedsatt immunförsvar som är i störst risk.

Hur farligt är det för katten?

– De flesta klarar sig fint, sen finns det enstaka fall där katten får sepsis, alltså blodförgiftning. Där krävs det intensiv vård och tyvärr är det då inte alla som klarar sig. säger Mikaela Heidrich.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.