Filip Bodin och Anders Gunnarsson från Harefjordens fiskevårdsområde förening

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filip Bodin och Anders Gunnarsson från Harefjordens fiskevårdsområde förening trotsade snöovädret och påbörjade en risvase i måndags. Foto: Elin Johansson/SVT

Julgranar får nytt liv i Harefjorden i Säffle – som risvase

Uppdaterad
Publicerad

Filip Bodin och Anders Gunnarsson från Harefjordens fiskevårdsområde trotsade en rejäl snöstorm för att påbörja årets första risvase i Harefjorden i Säffle.

– Vi fyller på med lite julgranar och liknande framöver, säger Anders Gunnarsson, ordförande i föreningen.

Under måndagsförmiddagen påbörjade man en vase, ett slags gömställe för småfisk av ris och grenar som sänks ner under vattnet, i Harefjorden i Säffle.

Just den här vasen bestod av grantoppar som Filip Bodin och Anders Gunnarsson från föreningen Harefjordens fiskevårdsområde körde dit med en släpkärra för att bygga en grund.

– Det är perfekt väder för att göra detta. Det är inte så mycket annat som man kan göra nu ändå, säger Anders Gunnarsson, ordförande i föreningen.

– Ja, ska man ligga inne och tycka synd om sig? fyller Filip Bodin, ledamot i föreningen, i.

Starta klippet för att se när granarna läggs ut på sjön.

Önskar mer granar

Risvasar med olika träslag läggs ut för att abborrar, mörtar och annan småfisk ska kunna gömma sig från gäddor, men också för att kunna lägga rom när isen smält och högarna av träd sjunkit till botten.

Tidigare år har Harefjordens fiskevårdsområde förening byggt sina vasar med hjälp av ris och granar som de hittat när de rensat närområdet. Nu vill man att kunna fylla ut vasarna med mer material i samband med julen dansar ut.

– Man får gärna lägga sin julgran här sen om man vill, säger Anders Gunnarsson.

så bygger man en risvase – och det här gäller

En enkel modell av risvase får man genom att binda en stor bukett av ris, sly eller granar som binds ihop med rep som är nedbrytbara, exempelvis hampa.

Vasen försänks med tyngder till mellan två och fem meters djup där isen inte har lagt sig eller genom att såga upp en vak. Har isen lagt sig kan man bygga en större vase direkt på isen och sedan invänta varmare väder.

Tillstånd: Markägaren och den lokala fiskevårdsföreningen eller sportfiskeklubben som förvaltar vattnet måste ge sitt tillstånd innan du placerar ut en vase. Ta även kontakt med länsstyrelsen innan du sätter igång med arbetet.

Att tänka på: Placera bara ut risvasar där det verkligen behövs – i sjöar som är kraftigt påverkade av mänskliga aktiviteter och som saknar naturlig tillgång på död ved i vattnet. Märk ut risvasen med en boj så att den inte stör båttrafiken på sjön.

Källor: Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund samt Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.