Det är i ett beslut från den 26 januari i år som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, än en gång riktar kritik mot Mölnbacka ungdomshem för att ha använt otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder. Ungdomshemmet kritiserades både 2018 och 2019 för att ha använt otillåtna metoder.
– Det är anmärkningsvärt att det återigen inträffat en händelse där det förekommit våld mellan personal och en ungdom, skriver IVO i sitt beslut.
Den allvarligaste händelsen bestod i att en ungdom med våld lagts ner på golvet, hållits fast och sedan tagits ut ur ungdomshemmet där ungdomen släppts. Ungdomen hade då, enligt föreståndaren, kastat porslin kring sig och angripit en anställd.
Lades ner i glaskross
I IVOs beslut framgår att ungdomen lades ner i glaskrosset och fick glas i händer och fötter. Enligt den berörda ungdomen föregicks nedläggningen av såväl knuffar som hårdragning. I IVO:s beslut uppger föreståndaren att händelsen kommer att utredas som ett allvarligt missförhållande.
Barnrättsorganisation starkt kritisk
Den ideella barnrättsorganisationen Barnrättsbyrån är starkt kritisk mot de metoder som använts på Mölnbacka ungdomshem.
– Det här är oerhört allvarligt. Barn har ju rätt att vara skyddade mot våld och många har med sig erfarenheter av våld. Det kanske är därför man har blivit omhändertagen till att börja med. Att då komma in i samhällets skydd och omhändertagande och sedan utsättas av människor som finns där för att hjälpa dig, det vet vi är oerhört skadligt, säger Elin Wernquist som är en av Barnrättsbyråns grundare.
Liknande problem inom Platea
Även Humanakoncernens HVB-företag Platea AB i Hagfors har fått upprepad kritik för att ha använt otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder mot de placerade barnen. Trots vidtagna åtgärder slog IVO i ett beslut från mars i år fast att den otillåtna behandlingen av barnen fortsätter, trots tidigare krav och påföljande åtgärder.
– Jag önskar att jag kunde säga att det inte stämmer. Men det gör det. Vi har jobbat hårt med att få bukt med problematik och utmaningar under lång tid, säger Plateas vd Johanna Rastad.
”Nödvändigt med fysiska ingripanden”
Mölnbacka fick nya ägare under 2020. Den nya ledningen säger i ett mejl att det ibland kan vara nödvändigt med fysiska ingripanden i nödsituationer och att det inte är det samma som att använda våld.
– Jag reagerar på att det verkar finnas en tro att man har befogenhet att utöva våld mot barn på ett sätt som inte har något som helst lagstöd. Att det har fortsatt kan ju också tala för att det finns en särskild kultur i verksamheten. Det är väldigt oroväckande att det får fortgå, säger Elin Wernquist på Barnrättsbyrån.
Mölnbackas ledning säger sig inte se några attityder som tyder på att våldsanvändning är accepterat , vare sig bland personal eller ledning, och att kulturen i ungdomshemmet präglas av omtanke och tålamod.
I videon ovan finns ett exempel på den våldsanvändning som IVO kritiserat.
Fotnot: Artikeln har ändrats sedan den först publicerades. I den första versionen stod att ungdomen släpats ut ur ungdomshemmet. Enligt skrivningarna i IVOs beslut tar två personal ut ungdomen på verandan där de släpper taget. Vi har också förtydligat att knuffarna och hårdragningen är ungdomens version av händelsen.