Det är 10-årsjubileum för konferensen Forum Värmland, som ordnas i samarbete mellan Region Värmland och Karlstads universitet med fokus på vad man kan göra för att stärka värmlänningarnas hälsa.
”Vad är svaret på hälsogåtan?” var temat för Anders Wallensten, läkare, författare och biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten som var en av föredragshållarna under dagen.
– Det är många faktorer som påverkar vår hälsa, man behöver inte bara tänka kost och motion, utan också på våra relationer, våra tankar, vår omgivning, vår sömn som också påverkar i allra högsta grad, säger Anders Wallensten.
Han konstaterar att gåtan är att trots att vi lever i ett samhälle med god sjukvård fortfarande har bekymmer med hur vi ska leva mer hälsosamt.
Värmlänningars hälsa oroar
Och värmlänningarna har bekymmer med hälsan. Enligt färska siffror från Försäkringskassan tar värmlänningarna ut fler sjukdagar än riksgenomsnittet. Näst mest i Sverige. Allra högst så kallat ohälsotal i Värmland har Hagfors, tätt följt av Filipstad.
– Det är stora skillnader mellan de värmländska kommunerna, säger Anu Molarius, epidemiolog på Region Värmland som forskar om värmlänningarnas hälsa.
Det är oftast psykisk ohälsa eller värk i rörelseorganen som är skäl till sjukskrivning. Men det är också kommuner med en äldre befolkning och en högre andel av befolkningen som bara har grundskola, vilket påverkar vilka jobb man kan ta.