33-åringen frias från misstanke om mord och vållande till annans död, men döms för synnerligen grov misshandel.
Tingsrätten menar att åklagaren inte har kunnat bevisa att den misstänkte 33-åringen har stått för alla skador på den döde mannen. Under ett flertal timmar innan ambulans kom har åklagaren inte kunnat visa vilka personer som var i bostaden. Därmed är det inte omöjligt att någon annan kan ha tillfogat den döde mannen skador. Därför, menar tingsrätten, kan 33-åringen inte dömas för mord, han kan inte heller dömas för vållande till annans död. Däremot är det bevisat att 33-åringen tillfogade den döde mannen flera svåra skador, och rätten dömer därför mannen till sju års fängelse för synnerligen grov misshandel.
33-åringens advokat Mats Bergh befinner sig utomlands och vill inte låta sig intervjuas. I ett mejl till SVT Nyheter Värmland skriver Bergh:
”Domen är välskriven. Tingsrätten delar försvarets bedömning att det inte är bevisat att min klient vare sig utfört ett mord eller vållat annans död på annat sätt. Vad avser domen i övrigt avser försvaret att återkomma på lämpligt sätt.”
De tre släktingarna till offret som begärde skadestånd på sammanlagt 270 000 kronor får inget skadestånd eftersom 33-åringen inte döms för mord utan bara för misshandel.
Åtalade paret frias
Paret som inledningsvis misstänktes för mord men som senare kom att åtalas för grovt skyddande av brottsling frias helt.
Tingsrätten menar att åklagaren inte har kunnat bevisa att paret har städat på brottsplatsen eller skaffat undan bevisning. Tingsrätten menar också att det inte har varit något brott att uppge för blåljuspersonalen att den döde mannen har intagit mycket sömnmedel, eller att ha flyttat honom utomhus i samband med att man larmade SOS. Därför frias paret helt.
SVT Nyheter Värmland söker åklagaren Per Svensson för en kommentar.