Götetorps skola förstördes i en brand på nyårsafton 2015. Foto: David Hårseth

Frikänns för branden i Skoghall

Uppdaterad
Publicerad

De tre personer som åtalats misstänkta för att ha orsakat branden på Götetorps förskola och skola i Skoghall under nyårsaftonen frias från anklagelserna.

Tingsrätten menar att det inte går att utesluta att det kan ha varit andra ungdomar som placerade soptunnan på den plats den var uppställd när branden startade och det är därför inte bevisat att de tilltalade startade branden.

Två tredjedelar av skolan skadades

Det var på nyårsaftons eftermiddag som räddningstjänsten fick larm om att det brann i Götetorps förskola och skola i Skoghall.

Götetorpsbranden

Branden var fullt utvecklad och det tog tid för räddningstjänsten att få kontroll över lågorna.

– Det har varit en strid på kniven, sade Björn Johansson vid räddningstjänsten i Karlstad då.

Räddningstjänsten lyckades rädda matsalen och en förskoledel – en dryg tredjedel av byggnaden. Den delen rökskadades dock. Hammarö kommun fick jobba intensivt med att hitta nya lokaler till elverna när de kom tillbaka efter jullovet. Det löstes genom att eleverna fick gå på Lillängsskolan och Ferlins förskola.

Tre ungdomar misstänkta

Det stod snabbt klart för räddningstjänsten att det verkade röra sig om en anlagd brand. Två killar och en tjej i 17-20-årsåldern åtalades vid Värmlands tingsrätt misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet. Enligt åtalet skulle de ha flyttat en soptunna till en plats under ett tak på skolan och sedan smällt fyrverkeripjäser i tunnan. Det började då brinna i tunnan och branden spred sig till skolans tak. Totalt orsakade branden enligt åtalet skador för cirka 14 miljoner kronor.

”För mycket osäkerhet”

Advokat Viktor Falkenström, som representerat flickan i rättegången, anser att tingsrätten har gjort rätt i sin bedömning att det inte kan uteslutas att det finns alternativa gärningsmän.

– Det var för mycket osäkerhet, och för många hål. Dels kring tidsangivelserna, dels kring placeringen av soptunnan. Tingsrätten har fastnat för det också, säger han.

Anders Olsson, advokat för en av de unga männen, håller med.

– När jag pratade med min klient här för en liten stund sedan så var han oerhört glad och lättad över det här domslutet. Han har hela tiden känt att han har varit oskyldig, att han inte har gjort sig skyldig till den här branden.

– Tingsrätten har haft att ta ställning till om det har funnits möjlighet för någon annan att anlägga den här branden. Det finns en tidsdiskrepans här, på ungefär tjugo minuter, mellan de uppgifter som har lämnats dels av ungdomarna, dels av åberopade vittnen, fortsätter han.

SVT Nyheter Värmland har inte lyckats nå åklagare Ludmila Pronko för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Götetorpsbranden

Mer i ämnet