– Ja vi tycker ju att det är ett gott initiativ. Kostnadsfrågan inom idrotten är ju ett bekymmer och på det här viset kan man få möjlighet att låna utrustning. Framför allt i ett tidigt skede när man inte riktigt vet vad man vill hålla på med, utan vill testa sig fram, säger Peter Mattsson, idrottschef på Riksidrottsförbundet.
En av dem som lånar utrustning på Fritidsbanken är Louice Abrahamsson.
– Jag är en sådan där som lätt tappar intresset för olika saker, så då är det bra att man kan prova och låna så man inte köper nya dyra saker, säger hon.
Fungerar som bibliotek
Fritidsbanken i Deje startade 2013 och fungerar som ett bibliotek, fast för idrottsutrustning. Att låna är gratis och den som lånar får ha utrustningen i två veckor.
– Alla i samhället kommer. Det är mormor som kommer med sina barnbarn här på sportlovet och lånar skidor, det är våra ensamkommande barn som kommer för att vara med i föreningslivet, säger Sven-Erik Persson, platsansvarig på Fritidsbanken i Deje.
– Jag har lånat skidor och fotbollsskor här, berättar Qasim Mohammadi, som besökt Fritidsbanken flera gånger och tack vare den fått testa att åka skidor för första gången i sitt liv.
– Det är jätteroligt, säger han.
Sprids över landet
Från Deje spreds sedan idén till fler orter i och utanför Värmland och nu finns Fritidsbanken på 18 orter i framförallt västra Sverige.
Nu kommer verksamheten spridas över hela landet, när Riksidrottsförbundet inleder ett samarbete med Fritidsbanken och stöttar den ekonomiskt via sina distrikt.
– Nu stödjer vi Fritidsbanken för att vi ser att det är en modell som också går att sprida till flera håll, säger Peter Mattsson på Riksidrottsförbundet.