Foto: Arkiv

Fusket ökar på universiteten

Uppdaterad
Publicerad

886 studenter varnades eller stängdes av från landets universitet och högskolor under förra året efter att de fuskat.

– Vi ser allvarligt på det, säger Thomas Bragefors, vid disciplinnämnden på Karlstads Universitet som hade över 30 fall av fusk under 2015.

En kartläggning som SVT gjort visar att det totala antalet fall av fusk bland studenter ökar vid landets högskolor och universitet. Under 2015 ledde fusket till sammanlagt 886 varningar och avstängningar visar vår undersökning – en ökning med drygt 14 procent. Motsvarande siffra från 2014 var 773 enligt Universitetskanslerämbetet.

Karlstads Universitet är en av skolorna där allt fler studenter åkt fast för fusk de senaste åren. Förra året sjönk siffran dock något jämfört med 2014, till 32 från 36, men enligt universitetet är siffran fortfarande för hög.

I fjol var det 27 studenter som stängdes av och fem fick en varning. Plagiering eller otillåtna samarbeten hör till den vanligaste typen av fusk.

– Man använder andra källor som man inte hänvisar till, man kan inte referera, man blandar ihop primär och sekundär källa och lite sådant, säger Thomas Bragefors som är föredragande i disciplinnämnden som utreder och fattar beslut i de misstänkta fallen.

Hur allvarligt är det?

– Det är jätteallvarligt, det är ju en akademisk skrivning de gör som ska behandlas på rätt sätt, så vi ser allvarligt på det.

Stress – en förklaring

Slarv, stress och okunskap kan vara möjliga förklaringar, menar Thomas Bragefors. Och studenter vi träffar på universitetsområdet i Karlstad håller med:

– Jag tror det beror mycket på stress och att man ligger efter med kurser, att man försöker ta ikapp flera andra kurser, säger Rebin Taleb Aziz, som studerar juridik.

– Jag tror de handlar mycket om att man vill prova, går det så går det litegrann. Det kan också ha att göra med nya och moderna tekniker – tillfället gör tjuven litegrann, tror jag, säger Ina Jacobsen som studerar till samhällsplanerare.

Mobiltelefoner allt vanligare

På senare år har mobiltelefonen blivit ett allt större problem vid salstentor. Studenter blir ertappade med mobilen när de ska gå på toaletten trots att det finns skåp de kan låsa in den i. Telefonen räknas som ett otillåtet hjälpmedel.

Den som ertappas med fusk kan alltså få en varning eller bli avstängd. I normalfallet handlar en avstängning om sex till åtta veckor, enligt Thomas Bragefors, men det kan i längsta fall handla om sex månader.

– Då är man inte student under den perioden. Man har inte tillgång till lokalerna, man får inte vistas här, man har inga studentkonton och studiemedlen fryses bland annat, säger han.

Fördubbling hos vissa skolor

SVT:s kartläggning visar att fusket ökat på vissa skolor, medan det minskat eller stått still på andra. Bland lärosäten där en tydlig ökning märks finns bland andra Umeå universitet, Karolinska institutet, Jönköping University och Chalmers tekniska högskola.

På de skolorna har antalet fall blivit minst dubbelt så många. På Chalmers har de till exempel gått från sju till 19 avstängningar och varningar.

– Totalt antal ärenden ökade förra året också, jag ser ingen förklaring till ökningen, ibland går det upp och ibland ner. Det man sett de senaste åren är en ökning av mobiltelefonärenden, sedan smartphones kom, säger Ulrika Karlsson, jurist på Chalmers tekniska högskola.

Använde mobilen på tenta

Under fjolåret hade Chalmers bland annat ett fall där en student blev avstängd från studierna efter att ha använd mobilen under en salstenta.

Skolan kunde bevisa att studenten hade loggat in på PingPong som är det system lärarna använder för kursmaterial, när hen gick på toaletten. Konfronterad med bevisningen erkände studenten och blev avstängd.

– De små datorerna (som dagens telefoner är, reds anm) fyller en annan funktion nu och är lätta att bära med sig till tentan till exempel, säger Ulrika Karlsson.

Antal disciplinärenden där högskola eller universitet beslutat om påföljd

Med påföljd avses både varningar och avstängningar.

2014/2015:

Uppsala universitet 36/35

Lunds universitet 65/62

Göteborgs universitet 31/34

Stockholms universitet 69/85

Umeå universitet 17/34

Linköpings universitet 49/49

Karolinska institutet 19/38

Kungl. Tekniska högskolan 17/31

Chalmers tekniska högskola 7/19

Luleå tekniska universitet 24/24

Handelshögskolan i Stockholm 23/15

Karlstads universitet 36/32

Linnéuniversitetet 37/41

Örebro universitet 45/35

Mittuniversitetet 6/12

Blekinge tekniska högskola 24/10

Försvarshögskolan 2/3

Högskolan i Borås 15/39

Högskolan Dalarna 15/29

Högskolan i Gävle 14/7

Högskolan i Halmstad 13/8

Högskolan i Jönköping 25/53

Högskolan Kristianstad 17/13

Högskolan i Skövde 14/18

Högskolan Väst 29/19

Malmö högskola 42/54

Mälardalens högskola 53/45

Södertörns högskola 29/38

Sveriges lantbruksuniversitet 0/2

Gymnastik- och idrottshögskolan 0/2

Konstfack 0/0

Kungl. Konsthögskolan 0/0

Kungl. Musikhögskolan i Sthlm 0/0

Stockholms konstnärliga högskola 0/0

Totalt

2014: 773

2015: 886

Källa siffror 2014: UKÄ, Universitetskanslerämbetet

Källa siffror 2015: Respektive lärosäte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.