Journalisten Dan Josefsson har gått på djupet med fallet Kevin. Foto: SVT

SVT går till botten med mordet på 4-årige Kevin: ”Häpnadsväckande resultat”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången talar de ut, barnen som anses skyldiga till mordet på fyraårige Kevin i Arvika 1998. De gör det i Dokument inifrån som sänds i SVT nu på onsdag 3 maj.

Det är journalisten Dan Josefsson som står bakom granskningen av fallet Kevin. Idén att granska hur myndigheterna hanterade ärendet tog form för tre år sedan.

– Jag fick ett tips. Inget insidertips utan det kom från någon som är bevandrad i frågor om barnförhör, säger Dan Josefsson som producerat en tre avsnitt lång dokumentärserie om det uppmärksammade fallet.

Fallet Kevin

”Tyckte det lät som mumbo-jumbo”

I Gomorron Sverige i dag utvecklar han det lite mer:

– Jag hade gjort en granskning av fallet Thomas Quick och satt mig in i det här med falska erkännanden och hur psykologiska teorier kan förvirra poliser. Efteråt fick jag tips från en forskare som hade läst om Kevin-fallet. Han sa att här har du något med liknande förtecken. 30 förhör med två barn. Polisen sa att det var först efter så lång tid som de kunde närma sig händelsen och berätta. Forskaren skrev att det här låter som ren mumbo-jumbo. Någon borde titta på om det verkligen stämmer.

Barn dödade barn

Det var sommaren 1998 som fyraårige Kevin hittades död i en vassrugge intill Glafsfjorden i Dottevik i Arvika. När det stod klart att Kevin bragts om livet satte det hela bygden i gungning. Ganska snart kom polisutredningen att handla om barn som dödat barn. Under utredningen 1998 hölls över tusen förhör med över hundra barn.

– Vi går längre än vad som någonsin gjorts i vår granskning av det här fallet. Resultatet är häpnadsväckande, säger Dan Josefsson som dock inte vill gå händelserna i förväg.

– Man får se resultatet i dokumentären.

Erkännandena inte inspelade

Polisutredningen i fallet Kevin ledde till slutsatsen att två pojkar, fem och sju år gamla, hade dödat fyraårige Kevin. Enligt polisen hade de båda pojkarna erkänt. Men erkännandena finns inte dokumenterade i några inspelningar av de förhör som ledde till att pojkarna erkände.

– Jag har alltid haft den känslan att det inte är jag, berättar en av de nu vuxna pojkarna i dokumentären.

I Gomorron Sverige i dag fick Dan Josefsson frågan vad det var som gjorde att pojkarna och deras föräldrar valt att prata med honom trots att de tidigare inte velat prata om det som hänt.

Pappans känsla att något är fel

– Det tog fem månader. Jag gav dem jättemycket tid. Vid första samtalet med pappan visade det sig att han också har den gnagande känslan av att något är fel. Hade han sagt att det är alldeles klart att mina söner har gjort det här, då hade jag inte fortsatt, säger Dan Josefsson.

Varför hade han den misstanken?

– Varken mamman eller pappan eller styvmamman har sett de här erkännandena. De har gått på vad polisen har sagt. Pojkarnas inställning till det hela – som vi får se i programmet – är att de egentligen inte minns det här. De var så små, fem och sju år, säger Dan Josefsson i Gomorron Sverige.

I dag är pojkarna 24 och 26 år. Dan Josefsson säger att det som hänt har påverkat hela deras liv.

Har funnits hot mot pojkarna

– Det kommer vi att se bitar av i programmet. Jag och teamet har följt dem i ett år. De var jätterädda att få sina identiteter röjda. Det har ju funnits ett hot mot dem, säger han.

I Dan Josefssons program kommer de att synas med namn och bild – men det är inte något problem nu, säger han:

– Det är inte det, eftersom vi har kommit väldigt långt i den här granskningen. De här tre programmen kommer att visa fullständigt häpnadsväckande saker om utredningen som kommer att kasta allt vi trodde oss veta över ända.

Polisens förhörsmetoder har kritiserats för att ha varit allt för långa, krävande och fyllda av ledande frågor. Rolf Sandberg, den polis som ledde utredningsarbetet, medverkar också i dokumentären.

– Vi berättar hela historien. Det hade inte varit möjligt utan alla inblandade, säger producenten Dan Josefsson.

Mammans fråga: Vad var det som hände?

Mamman säger i programmet att båda pojkarna har levt med känslan att de inte får ihop det som hänt, att det inte kan ha varit så. ”Varför blev det så här, mamma?” De orden har etsat sig fast. Vad var det egentligen som hände, säger hon.

På frågan i Gomorron Sverige om vi kommer att få reda på vad som hände i tv-serien svarar Dan Josefsson att vi kommer att få veta vad som hände i förundersökningen.

– Vad som ledde fram till det här så kallade ”erkännandet” – som man verkligen ska sätta citationstecken runt, säger han.

Dan Josefsson är absolut säker på att pojkarna inte är skyldiga, säger han också i Gomorron Sverige.

– Förundersökningen bedrevs på ett väldigt speciellt sätt och ingen har granskat den. Man har bara accepterat resultatet. Det har inte skett någon rättegång, det har aldrig skett någon prövning, aldrig funnits någon försvarsadvokat inkopplad. När man är vuxen går man ju igenom allt det där innan någon kan peka ut en för mord, säger han.

Det fanns heller inte någon teknisk bevisning eller några vittnen, säger Dan Josefsson också.

”Makalös historia”

Dan Josefsson vill inte uttala sig om huruvida han tror att hans dokumentärserie kommer att leda till några åtgärder.

– Nej, men jag kan lova tittarna en makalös historia. Den är smärtsam men också fascinerande, säger han och förtydligar:

– Men det är inte bara elände. Det är också en bild av hur starka människor kan vara, att de har förmågan att resa sig trots eländiga förhållanden.

I Gomorron Sverige säger han dock att det som kan hända är att man återupptar förundersökningen.

– Det här mordet är inte preskriberat. Kommer åklagaren fram till – vilket jag är ganska säker på när de sett våra program – att det här kanske inte gick riktigt rätt till, då kan de återuppta förundersökningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet