Grums utbildar personal i Första hjälpen till psykisk hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Hjärt- och lungräddning, HLR, har många någon gång lärt sig på en första hjälpen-kurs. Men det finns också en liknande utbildning som fokuserar på den psykiska hälsan. Nu utbildar Grums kommun drygt 200 personer i MHFA – Första hjälpen till psykisk hälsa.

MHFA, Mental Health First Aid som på svenska benämns Första hjälpen till psykisk hälsa, är en utbildning där de som deltar får en gemensam grundkunskap hur man ska bemöta unga som man misstänker har psykisk ohälsa.

Personal i Grums kommun har utbildats

Under två utbildningsdagar har drygt 200 anställda från Grums kommun utbildat i Första hjälpen till psykisk hälsa.

– Vi ska få fler verktyg, för att ge stöd så att unga inte behöver hamna i psykisk ohälsa. Kunskapen behöver ökas, men vi vet också att det finns en stigmatisering kring psykisk ohälsa, berättar Sara Emsevik, processledare Tillitsbyrån på Grums kommun.

Femårigt projekt med ung målgrupp

Tillitsbyrån startades i oktober 2020 och är ett femårigt projekt inom Grums kommun. Syftet med projektet är att möta komplexa behov genom samskapande med allmänheten. Målgruppen är 15 till 29 år.

Hör mer om utbildningsprogrammet Första hjälpen till psykisk hälsa i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.