Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Maria Dahlqvist/SVT

Hagfors tar plats i spelplattformen Roblox

Uppdaterad
Publicerad

För att modernisera museiverksamheten och med förhoppningen att nå en ny målgrupp satsar nu Hagfors Järnvägsmuseum på att bygga upp de historiska miljöerna i en digital version. Tanken är att föra samman människor i tid, rum och generationer.

– Just det här att man ska kunna komma in i en historisk miljö och kunna lösa problem eller små historier, det är vad jag vet ganska unikt, säger Johan Rosén som är spelutvecklare bakom projektet.

Satsningen finanseras av EU och är ett samarbete med Visit Värmland, Compare och Karlstad Makers. Planen är att spelmiljön ska vara klar lagom till att 2023 års museisäsong som öppnar inför sommaren.

Johan Rosén tror att detta ett första kliv mot att förflytta allt mer verksamheter till ett alternativt universum, ett så kallat metaverse.

– I framtiden tror jag att till exempel undervisning och handel kommer förflyttas till metaverse när det är lämpligt eller roligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.