Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver tvångsvård och behandling av ungdomar på 24 platser i landet. I rapporten, som publicerades i juni i år, framgår att 57 procent av behandlingsassistenterna på SiS-ungdomshemmen i landet saknar den formella kompetensen för arbetet.
”Personliga egenskaper viktiga”
På Klarälvsgården i Värmland är motsvarande siffra något bättre. Trots det saknade 53 procent av av de 34 behandlingsassistenterna på Klarälvsgården rätt utbildning enligt rapporten.
– Det var svårt att rekrytera i flyktingkrisens spår. Vi har haft tuff konkurrens från de privata hemmen, säger institutionschefen Leif Nilsson.
Tycker du att det här är ett problem?
– Även om de saknat utbildning är det kompetent personal det handlar om. Man önskar ju att de haft rätt utbildning men mycket handlar om personliga egenskaper och jag har inte varit varit bekymrad.
Studier på arbetstid
Enligt Leif Nilsson är problemet med de låga utbildningsnivåerna på Klarälvsgården nu på väg att lösas. Fem anställda har blivit validerade under året. De har bland annat studerat på arbetstid och fått examensbevis som motsvarar den tvååriga utbildningen till behandlingspedagog. Ytterligare fem anställda kommer att få samma utbildning nästa år.
– Vi märker också att det är lättare att rekrytera idag. Vi fick 38 sökande när vi annonserade senast och tre personer kommer att anställas. Om ett år kommer vi att ha närmare 90 procent utbildade behandlingsassistenter på Klarälvsgården, säger Leif Nilsson.