Det är sagostund på förskolan i Tolita. Barnen har fått välja bok och sitter runt förskolläraren Sofia Bengtsson. Att läsa högt en stund varje dag är självklart på de flesta förskolor, men det är det inte i alla hem. Därför har nu förskolorna i bland annat Tolita i samarbete med Kils bibliotek infört så kallade hallbibliotek.
– Det är väldigt bra. En del tycker det är väldigt bra att biblioteket kommer hit ut till oss på landsbygden. Andra föräldrar blir inspirerade att själva besöka biblioteket i Kil tillsammans med sina barn, säger Maria Kyrk, förskollärare i barngruppen med 3-4-åringar i Tolita.
Färdiga bokpåsar
Förskolorna som deltar får färdiga bokpåsar från biblioteket. Fyra bokpåsar till varje avdelning. Påsarna vandrar sedan från krok till krok i hallen, och det barn som har en påse på kroken får låna hem den under en vecka.
Sofia Bengtsson, förskollärare i barngruppen med 4-5-åring tror att bokpåsarna i hallbiblioteket kan få upp ögonen på föräldrarna om vikten av att tidigt läsa för sina barn.
– Hallbiblioteket är dessutom ett enkelt sätt att få hem böcker utan att behöva åka in till biblioteket för att låna böcker där.
Skillnad i språkutveckling
Paddor och mobiler i all ära. Förskolepersonalen i Tolita ser dem som komplement, men märker skillnad i bland annat språkutveckling på barn som får böcker lästa för sig.
– Just det tidiga språket fattas och det blir gärna lite mer högljutt. Man märker att de tar efter hur det pratas i spel och sånt.