Kreativitet och ”språk-lek-lighet” i ny satsning för små barns språkförståelse

Uppdaterad
Publicerad

Förundran – Bokstart i Värmland är med stöd av Kulturrådet en satsning på småbarns språkutveckling. En del av den är ”Den kreativa språkresan” där tolv av länets kommuner deltar. Förutom lässtunder på förskolan handlar det bland annat om att få fler föräldrar att läsa högt för sina barn.

Högläsning ur böcker är enligt forskning viktigt när små barn ska lära sig ett språk. Men allt färre föräldrar läser för sina barn. Istället har paddan och mobilen blivit konkurrenter till boken.

– Vi ser att allt färre vuxna läser för sina barn, och att många föräldrar inte är medvetna om hur viktigt det är, säger Annica Hagel Arvidsson, biblioteksutvecklare på Region Värmland och huvudansvarig för satsningen Bokstart i Värmland.

Flera delar i satsningen på läsning

Förundran – Bokstart i Värmland är en satsning med flera delar, där den kreativa språkresan är en del . Alltifrån tidiga samtal på BVC om vikten av att läsa för sina barn, till att man från och med i höst tar upp vikten av högläsning i ett språksamtal vid inskrivningen till förskolan. Då får också barnet en bok med sig hem.

Sedan har man en annan bok som man jobbar med bland de yngsta barnen på förskolan, och som är gemensam för alla. I år är det boken ”Kolla Väskan”.

– Barnen är väldigt intresserade av vad det är i väskan, säger Therese Sundin, förskollärare på förskolan Sund i Säffle.

Hör Agnes, 3 år, berätta vad som är i väskan och se hur de jobbar med boken ”Kolla väskan” på förskolan Sund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.