Efter åratal av projektering, miljöprövning och överklaganden drog dammbygget ute i sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden igång augusti 2016. Enligt byggplanen skulle dammen redan vara invigd och i bruk. Nu har man istället kommit halvvägs.
– Problemet har varit berget under sundet som haft betydligt mer sprickor än vad de geotekniska undersökningarna visade. Vi har varit tvungna att förstärka både torrdockorna för bygget, och den permanenta dammen, säger Elin Alsterhag, chef för teknisk stab vid det kommunala dotterbolaget Teknik i väst AB.
”Allt är stort här”
Det är den östra delen av dammen som nu står klar.
Översvämningsskyddets betongfundamentet har fått säkras på ett betydligt kraftfullare sätt än enligt den ursprungliga planen. Grundläggningen har dimensionerats om, med fler och grövre pålar.
I fundamentet kommer flera åtta meter långa, tre och ett halvt ton tunga, stålluckor att sänkas ner när vattnet stiger. Dessutom kan dammen höjas ytterligare två och en halv meter genom en träkonstruktion som fästs på toppen.
En jättelik pumpanläggning ska sedan pumpa vatten från Kyrkviken ut i Glafsfjorden, för att hålla nere vattennivån in mot centrum.
- Vi har kapacitet att pumpa 30 kubikmeter per sekund, och det är jättestort. Det kommer att bli en av Sveriges största pumpanläggningar. Det är stort allting här, det tror jag slår alla som kommer och tittar på bygget, säger Elin Alsterhag.
Kraftigt ökad prislapp
Just nu färdigställs en ny torrdocka i den västra sidan av sundet, för bygget av den andra halvan av dammen.
De tekniska problemen har inte bara inneburit förseningar. Även kostnaden har ökat kraftigt, från 82,4 miljoner i tillståndsansökan till 230 miljoner i dagsläget.
Är det värt pengarna?
– Det ska inte jag uttala mig om, men enligt statistiken kommer vi att få användning av dammen i snitt varit sjätte år, och översvämningen 2000 beräknas ha kostat 300 miljoner.
Kommunen räknar med att hålla sin del av budgeten, som är 140 miljoner. Resten har man fått, eller hoppas få i bidrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Går allt enligt plan kommer dammen att invigas någon gång nästa vår, 20 år efter den stora översvämningen som gjorde Arvika rikskänt.