Två ryggtavlor av äldre personer vid ett matbord på ett äldreboende

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör om vilka brister som IVO anser att Hammarö kommun inte vidtagit tillräckliga åtgärder kring, och kommunens socialchef Ulrika Vitalis om vad kommunen gör för att komma till rätta med bristerna. Foto: Dahlia Poignant Khafagi

Hammarö kommuns åtgärder efter IVO:s granskning underkändes

Publicerad

I den stora tillsyn som Inspektionen för vård och omsorg genomfört av kommunernas särskilda boenden för äldre har alla berörda kommuner i Värmland fått kritik för brister – däribland Hammarö.

Ivo ansåg inte heller att åtgärderna man vidtagit efter tillsynen var tillräckliga.

I klippet: Hör om vilka brister som IVO inte anser att Hammarö kommun vidtagit tillräckliga åtgärder kring, och kommunens socialchef Ulrika Vitalis om vad kommunen gör för att komma till rätta med bristerna.

Ulrika Vitalis, socialchef på Hammarö kommun, menar dock att kommunen vidtagit åtgärder – men inte redogjort tillräckligt för dem.

– Vi behöver vara mycket tydligare helt enkelt, säger hon.

Enligt Ulrika Vitalis har en omorganisation som gjordes 2020 också påverkat resultatet av tillsynen. Kommunens största SÄBO, Djupängen, öppnade under hösten efter en sammanslagning av två andra boenden.

– Det var en ny verksamhet och fullt fokus på pandemin, så kontinuiteten och uppföljningen i det dagliga arbetet blev lidande, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.