En gammal röd stuga med två vita fönster, en öppen dörr och omgiven av grönskande vegetation. Framsidan av stugan visar en enkel, rustik struktur, med en inbjudande, men övervuxen, trädgård. Inuti skymtar möbler, vilket antyder att stugan används eller använts tidigare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hönshusen på Hammarsudde som tjänat som sommarstugor ska rivas. Foto: Rino Rotevatn

Hammarö ska riva hönshus – för 770 000 kronor

Publicerad

De gamla hönshusen på Hammars udde på Hammarö ska bort. Det står klart efter att en utredning klarlagt att det inte finns några artskyddade fladdermöss i de vanskötta hönshusen – något som hade kunnat försvåra rivning.

Hönshusen på Hammars udde byggdes i början av 1900-talet och har sedan dess tjänat både som hemvist för höns och människor – i det senare fallet i form av enkla fritidshus. Men husen har sedan länge stått övergivna och är i dag svårt vandaliserade.

– De är i otroligt dålig kondition, en skamfläck, säger Hammarös kommunalråd Solweig Gard (S).

Fladdermössen satte stopp

Hammarö kommun ville redan i våras besluta om en rivning. Men då satte fladdermössen i området stopp för det tills en undersökning av om de artskyddade flygfäna tagit hönshusen i besittning hade gjorts.

– Nu blir det rivning. Fladdermöss har vi i området men inte i hönshusen, säger Solweig Gard (S).

Totalkostnad 900 000

Kommunstyrelsens arbetsutskott har nu beslutat om rivning. Någon opposition mot beslutet finns inte. Rivningsarbetet beräknas kosta 770 000 kronor. Till det kan läggas kostnaden för att utreda fladdermussituationen i området som uppgick till 118 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.