Hammarö kommun vill riva de gamla hönshusen vid Hammars udde. Men först måste en fladdermuskonsult anlitas. För 118 000 kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hammarö kommun vill riva de gamla hönshusen vid Hammars udde. Men först måste en fladdermuskonsult anlitas. För 118 000 kronor. Foto: TT/Håkan Wikström

Kallar in fladdermuskonsult för 118 000 kronor – vill riva hönshus

Uppdaterad
Publicerad

Hammarö kommun vill riva de gamla fallfärdiga hönshusen vid Hammars udde. Men nya – eventuella – hyresgäster ställer till problem. Fladdermöss. Nu tvingas man ta in konsulter – för 118 000 kronor.

– Det kan tyckas vara mycket pengar, men det är en sällsynt kompetens, säger kommunalrådet Solweig Gard (S).

De gamla byggnaderna har stått i närmare 150 år vid Hammars udde, och har tjänat som bland annat hönshus och sommarbostäder.

Nu är området rejält nedgånget, övergivet och delvis vandaliserat.

– Byggnaderna är i ett mycket dåligt skick. Det kan vara farligt att ens gå in i dem. Enda alternativet, som vi ser det, är att riva dem, säger kommunalrådet Solweig Gard (S), till SVT Nyheter Värmland.

I inslaget berättar Solweig Gard mer om fladdermuskonsulten.

Fem fladdermusarter i området

Men riktigt så enkelt är det inte. I området finns minst fem fladdermusarter, och fladdermusen är skyddad enligt artskyddsförordningen. Att riva boplatser eller fortplantningsplatser är förbjudet. Därför måste byggnaderna undersökas först för att se om det finns några bevingade hyresgäster som kan störas, något som P4 Värmland rapporterat om.

Fladdermuskonsult för 118 000

Nu har kommunen gjort en upphandling, Notan för fladdermuskonsult landar på 118 000 kronor. Något som kommunstyrelsens arbetsutskott har sagt ja till.

– Det kan låta som mycket pengar, men det måste göras nattetid under en speciell tid på året, och det räcker kanske inte med en person med speciella instrument. Räknar man in det så är det kanske inte så mycket pengar, säger Solweig Gard (S).

Länsstyrelsen måste godkänna

Rivningsbeslut kan först fattas när man undersökt fladdermussituationen. Därefter måste man få ett godkännande av länsstyrelsen innan man river husen.

– Vi har kontakt med länsstyrelsen. Om det finns fladdermöss kan vi kanske sätta upp fladdermusholkar för dem att bosätta sig i, vi får se, säger Solweig Gard (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.