En man i profil sitter i ett rum, det är svårt att identifiera mannen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får ni träffa ”Jonas” som valde att gå en ATV-behandling för att sluta utöva psykiskt våld i parrelation. Foto: SVT

Han lämnade våldet bakom sig med hjälp av behandling

Publicerad

”Jonas”, som egentligen heter något annat, valde att lämna sitt våldsamma beteende. Och det var genom behandlingen Alternativ till våld (ATV) som han fick hjälp att göra förändringen.

– Mycket av mitt våld som jag har använt är det psykiska våldet, säger han.

Hör honom berätta mer om vägen bort från det våldsamma beteendet i videon ovan.

Skuld och skam kan hindra en våldsutövare att söka professionell hjälp. Men med hjälp av ATV-behandlingkunde ”Jonas” möta sitt våldsamma beteende.

– Jag hade fått hjälp redan innan allt började av både socialen och psykiatrin. Nu handlade det väl mer om att jag kunde vara öppen och ärlig med vem jag egentligen var. Det är väldigt svårt, även för en yrkesmässig person, att se igenom när man sitter och manipulerar. Att jag svarar på ett vis som inte låter så himla farligt.

Slutade använda psykiskt våld

ATV är en behandling som ska ge våldsutövaren en möjlighet att lära sig hantera sitt våldsamma beteende som skadar andra. Behandlingen är utformad av den norska psykologen Per Isdal med syftet är att sluta använda våld för att utveckla förmågan att kommunicera, samarbeta och lösa konflikter i nära relationer.

För ”Jonas” gav ATV-behandlingen honom redskap att börja sluta använda psykiskt våld i sina nära relationer.

– Jag får väl försöka vara så bra person av mig själv som jag kan. Många gånger så kan jag hejda det här innan.

Psykisk misshandel inte straffbar

I dagsläget är psykisk misshandel inte straffbar utan brottsrubriceras under ofredande, olaga tvång eller förolämpning. Men ett lagförslag som kan ge psykiskt våld sin egen brottrubricering utformas i dagsläget med möjlighet att träda i kraft 2024.

Fakta

Här kan man söka hjälp vid våld i nära relation

Välj att sluta

Den som vill förändra ett våldsamt och kontrollerande beteende kan ringa till Välj att sluta. Personer kan även ställa frågor om våldsutsatthet, aggressioner och kontroll. Välj att sluta drivs av Länsstyrelsen Stockholm i samverkan med Manscentrum och i samarbete med Sveriges länsstyrelser.

Telefon: 020-555 666.

Du kan även mejla info@valjattsluta.se.

Nationella Mansjouren

På Mansjouren finns möjlighet att ha samtal om exempelvis våld, både som utsatt och som utövare.

Telefon: 08-30 30 20

Värmlands Mansforum

Detta är en organisation som verkar för att organisera män och samla kunskap i syfte att motverka psykisk ohälsa, våld och suicid.

Telefon: 054-152085

Du kan även mejla info@VarmlandsMansforum.se

Är du utsatt för våld i nära relation och behöver hjälp?

  • Alla som har akut behov av skydd eller stöd kan ringa 112.
  • Socialförvaltningen i din kommun ansvarar för att ge stöd och hjälp till våldsutsatta personer och deras barn. På kvällar, nätter och helger kan du kontakta socialjouren för akut hjälp.
  • Brottsofferjouren stöttar alla brottsutsatta och har telefonnummer 11616.
  • Du som är kvinna och utsatt för våld i nära relation kan dessutom vända dig Kvinnofridslinjen som är en nationell stödtelefon som är öppen dygnet runt, telefon 020-50 50 50. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.
  • Hjälp för dig som våldsutsatt, våldsutövare och anhörig finns också att få på Jämställdhetsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.