En informationslapp på polisstationen där det står ”svarsjuka är inte romantiskt”, delad bild med en man i polis kläder. Han är Tony Quiroga kommissarie Arvikapolisen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– I nuläget håller vi på att arbeta mot en gemensam riskbedömning så att socialtjänst och polis arbetar efter samma mallar, säger Tony Quiroga, kommissarie Arvikapolisen. Hör honom berätta mer om hur arbetsmetoden går till i videon. Foto: SVT

Polisens nya arbetsmetod ska förebygga våld i nära relation

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året anmäldes 2 038 fall av våld i nära relationer till polisregion Bergslagen.

Nu utvecklas en ny arbetsmetod för att förebygga det relationsrelaterade våldet. Den används redan i västra Värmland och tanken är på sikt sprida metoden över hela polisregionen.

Metoden bygger på ett nära samarbete mellan polisen och kommuner.

– I det korta intervallet ser vi resultat redan nu när vi har etablerat snabbare överlämningar och har en bra samverkan med andra aktörer. Vi håller gemensamma kunskapshöjande utbildningar. I nuläget håller vi på att arbeta mot en gemensam riskbedömning så att socialtjänst och polis arbetar efter samma mallar, säger Tony Quiroga, kommissarie Arvikapolisen som har fått ansvaret att utveckla projektet vidare.

Hör honom berätta mer om hur arbetsmetoden går till i videon ovan.

”Kurage” ett samarbete mellan flera aktörer

Arbetsmetoden Kurage, ett samarbete mellan kommunerna Arvika, Eda, Säffle och Årjäng samt Region Värmland och länsstyrelsen, arbetar förebyggande för att hjälpa människor bort ifrån våld i parrelation.

– Vid ett uppsökande arbete är ingen rapporterad i ett system eller register. Det krävs mer än ett tips innan man hamnar där. När vi jobbar i de här spaningsärendena så har vi en underrättelsebild som är bedömd och värderad.

Polisen kan i dagsläget inte förtydliga exakt hur kartläggningsarbetet kommer utföras.

Utöver forskning, statistik och rapporter från Brottsförebyggande rådet (Brå) är den nya arbetsmetoden som används inspirerad av Smadit: Samverkan mot alkohol och droger i trafiken. Det handlar om att ge personer möjlighet till vård i direkt anknytning till händelsen vilket ska minska graden av återfall.

Fakta

Här kan man söka hjälp vid våld i nära relation

Välj att sluta

Den som vill förändra ett våldsamt och kontrollerande beteende kan ringa till Välj att sluta. Personer kan även ställa frågor om våldsutsatthet, aggressioner och kontroll. Välj att sluta drivs av Länsstyrelsen Stockholm i samverkan med Manscentrum och i samarbete med Sveriges länsstyrelser.

Telefon: 020-555 666.

Du kan även mejla info@valjattsluta.se.

Nationella Mansjouren

På Mansjouren finns möjlighet att ha samtal om exempelvis våld, både som utsatt och som utövare.

Telefon: 08-30 30 20

Värmlands Mansforum

Detta är en organisation som verkar för att organisera män och samla kunskap i syfte att motverka psykisk ohälsa, våld och suicid.

Telefon: 054-152085

Du kan även mejla info@VarmlandsMansforum.se

Är du utsatt för våld i nära relation och behöver hjälp?

  • Alla som har akut behov av skydd eller stöd kan ringa 112.
  • Socialförvaltningen i din kommun ansvarar för att ge stöd och hjälp till våldsutsatta personer och deras barn. På kvällar, nätter och helger kan du kontakta socialjouren för akut hjälp.
  • Brottsofferjouren stöttar alla brottsutsatta och har telefonnummer 11616.
  • Du som är kvinna och utsatt för våld i nära relation kan dessutom vända dig Kvinnofridslinjen som är en nationell stödtelefon som är öppen dygnet runt, telefon 020-50 50 50. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.
  • Hjälp för dig som våldsutsatt, våldsutövare och anhörig finns också att få på Jämställdhetsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.