Bland frimurarbröderna i Karlstad hittar vi Per-Samuel Nisser, som var kommunstyrelsens ordförande i flera mandatperioder. Även oppositonsledaren Alexander Torin (M) och kommunfullmäktiges förste vice ordförande Anders Knape (M) finns med.
Ytterligare toppnamn från Karlstadspolitiken är Christian Holm Barenfeld (M), Niklas Wikström (L), Erik Nilsson (KD) och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), som tidigare var kommunalråd.
Ingen av dem vill ställa upp på en intervju med SVT.
Slutet sällskap
Frimurarna är ett slutet ordenssällskap där vare sig kvinnor eller icke kristna är välkomna att bli medlemmar.
Den som blir upptagen i orden svär ett högtidligt löfte om vänskap, trohet och tillgivenhet till bröderna och orden. Man avkrävs också ett tystnadslöfte.
SVT Nyheter Värmland har tagit del av hemliga dokument från frimurarna samt deras medlemsregister. Där framkommer det att bland medlemmarna i Karlstad inte bara finns toppolitiker och tjänstemän – utan också militärer, jurister och höga chefer från stora företag i kommunen.
Ska granska sin frimurarbroder
Ett av exemplen på när frimurarbrödraskapet kan leda till en intressekonflikt finns inom Karlstadsregionens räddningstjänstförbund.
Tidigare i år valdes förre kommunalrådet Per-Samuel Nisser, frimurare av tionde graden, till revisor för förbundet. Han ska alltså granska deras ekonomi och verksamhet.
Räddningstjänstförbundets högste chef heter Nils Weslien – och är ordförande i en av frimurarlogerna. Något som kan vara problematiskt, enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.
Tystnad från frimurarna
SVT Nyheter Värmland har kontaktat flera av de politiker som är medlemmar i frimurarna för att få svar på hur de ser på riskerna för jäv och vänskapskorruption. Ingen har velat ställa upp på en intervju och vissa av de tillfrågade har inte svarat på intervjuförfrågan. Även frimurarnas svenska centralorganisation, Svenska Frimurare Orden, har avböjt att ställa upp.
Frimurarpolitikerna om medlemskapet
Ingen av de tillfrågade politikerna vill ställa upp på intervju. Men i samband med att vi ringt upp och bett om en intervju har flera av dem uttalat sig.
Alexander Torin (M), kommunalråd och oppositionsledare:
– Jag är med i en mängd olika föreningar...medlem i både Färjestad BK.... som kommunen delar ut en del pengar till. Vi har föreningsfrihet i Sverige och jag är inte intresserad av att vara med.
Niklas Wikström (L), kommunstyrelseledamot:
– Jag gick med för 20 år sedan. Jag har varit medlem, men inte varit där på 20 år. Ta någon som är mer aktiv. Det är ju som du säger det är många som är med där. Det finns nog mer korruption i samhället än man tror men jag vet inte om det är drivande här.
Peter Kullgren (KD), landsbygdsminister:
– Det finns lagar och regelverk som reglerar när och hur jäv ska anmälas. Det ska följas oavsett vilken organisation eller förening man är med i, säger han i ett sms.
Anders Knape (M), kommunfullmäktiges förste vice ordförande:
Knape svarar inte i vare sig telefon eller e-post.
Per-Samuel Nisser (M), tidigare kommunalråd:
– Jag är medlem i ett antal olika föreningar i samhället inom idrott, kultur, kyrka med mera. I övrigt har jag inte några kommentarer kring det, skriver han i ett mejl.
Erik Nilsson (KD), kommunstyrelseledamot:
– Nej, jag har ingen avsikt att vara med i en sådan intervju. Jag ser väl inte det intressanta i det.
Christian Holm Barenfeld (M), kommunstyrelseledamot:
– Du ser när du läser att det är historiska texter. Man får ta det för vad det är. Inga konstigheter, ser inte problemet. Det finns ingenting juridiskt bakom eller någonting.
Detta är frimurarna
- Endast män tillåts att bli frimurare. Det är en orden som vilar på kristen grund och som växte fram i England och Skottland på 1600-talet.
- I hela världen finns omkring fem-sex miljoner utövare, enligt orden själv. Alla frimurare har lovat varandra och rörelsen evig trohet och lojalitet. Samtidigt finns en princip inskriven i de så kallade ”allmänna lagarna” att en frimurare inte får otillbörligt gynna en annan frimurare.
- För att bli upptagen i frimurarorden krävs att två personer som redan är etablerade i sällskapet rekommenderar kandidaten.