Olle Lundin är professor vid universtetet i Uppsala och har ägnat mycket tid åt att se på landets kommuner när det gäller jäv och korruption. Enligt honom finns det uppenbara risker för just detta i det slutna maktnätverk som frimurarna utgör.
– Det här är inte optimalt för en västerländsk, demokratisk rättsordning att man har skuggorganisationer bakom politiken, säger Olle Lundin.
Dubbla lojaliteter
Enligt honom kan förtroendet för kommunpolitikerna påverkas om de har dubbla lojaliteter i och med de löften de ger som frimurare. Olle Lundin ser också en risk för att kommunens företag kan behandlas olika beroende på om cheferna är frimurare eller ej.
– Det blir problematiskt när vissa företag och vd:ar är medlemmar i frimurarloger och andra inte är det, säger han.
Frågan om jäv har enligt honom aldrig prövats juridiskt när det gäller kommunpolitiker med löften till andra frimurare. Men han skulle välkomna en sådan prövning.
Finns i flera orter
Det finns drygt 15 000 frimurare i Sverige uppdelade i loger och klubbar, enligt organisationen själva. Huvudorter där så kallade kapitelloger finns är Stockholm, Göteborg, Linköping, Umeå, Karlstad, Kristianstad och Härnösand. Också i Helsingfors i Finland finns en loge kopplad till svenska frimurarna.
Tidigare granskningar av frimurarna och deras inflytande på Sverige har bland annat gjorts av Kalla fakta, som visat att drygt 400 personer inom rättsväsendet tillhör frimurarna. 2016 kunde även Västerbottens-Kuriren berätta att frimurare hade stor makt inom Region Västerbotten.
SVT Nyheter Värmland har kontaktat flera av de politiker som är medlemmar i frimurarna och även centralorganisationen. Ingen har velat ställa upp på en intervju.
Detta är frimurarna
- Endast män tillåts att bli frimurare. Det är en orden som vilar på kristen grund och som växte fram i England och Skottland på 1600-talet.
- I hela världen finns omkring fem-sex miljoner utövare, enligt orden själv. Alla frimurare har lovat varandra och rörelsen evig trohet och lojalitet. Samtidigt finns en princip inskriven i de så kallade ”allmänna lagarna” att en frimurare inte får otillbörligt gynna en annan frimurare.
- För att bli upptagen i frimurarorden krävs att två personer som redan är etablerade i sällskapet rekommenderar kandidaten.