En bild på Stora Torget i Karlstad med artilleripjäsen Archer framför fredsmomunentet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Stora Torget i Karlstad kunde besökare se en mängd militärmateriel, som artillerisystemet Archer. Foto: Olle Ängeby/SVT

Historisk flyguppvisning på Stora torget i Karlstad – nästan hundra år historia

Uppdaterad
Publicerad

Sverige nästan hundraåriga historia av militärflyg visades upp på Stora torget i Karlstad under evenemanget Flygfesten – och besökare kom från när och fjärran.

– Det är ganska otroligt att vara en del av något. Särskilt när man spenderat mycket tid kring det och forskat. Att stå mitt i det är helt otroligt och det är en stor ära att vara en del av det, säger Graham Sesselberg från USA.

Uppvisningen visar upp militärhistoria från uniformerade karoliner och tyska militärfordon från andra världskriget till dagens artillerisystem Archer.

Men fokus ligger såklart på att visa upp flyget och dess historia.

– Från det äldsta planet vi har haft till det mest moderna, JAS 39 Gripen, säger Fredrik Clerkestam, ordförande i stiftelsen Krigsflygält 16.

Storpublik väntas till flygdag på Brattforsheden

Imorgon, lördag, har evenemanget sin största dag då de dels ska visa upp när J29 Tunnan och J35 Draken gör avancerade flygmanövrar samt hur JAS 39 Gripen gör ett flyganfall. Det görs på Krigsflygfält 16 på Brattforsheden och arrangören räknar med en publiksiffra på uppemot 15 000 åskådare.

I videon ovan får du se hur flyguppvisningen på Stora Torget i Karlstad gick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.