Historiskt lite mygg i Deje

Uppdaterad
Publicerad

Efter de senaste årens myggplåga i Deje har myggen denna sommar varit rekordfå, trots ingen kemisk bekämpning.

– Det är historiskt lite mygg i år. Vi har mätt sedan 2011 och har aldrig haft så här lite myggor och mygglarver, säger Urban Ledin miljö- och byggchef i Forshaga kommun.

Under flera år har Dejeborna plågats av en mygginvation. Frågan hur de små rackarna ska bekämpas har varit het och rört upp känslor bland kommuninnevånarna.

Myggorna i Deje

Gasolfällor effektiva

Trots tillstånd har kommunen hittils inte kunnat använda sig av bekämpningsmedel, men nu verkar det alltså som att helt andra insatser fått önskad effekt.

– Vi har jobbat väldigt mycket med hagmarksbete och slyröjning och öppnat upp landskapet. Vi har också investerat i gasolfällor som är utplacerade på översvämningsytor där vi har tagit enorma mängder med mygg, berättar Urban Ledin .

Har den kalla våren och sommaren påverkat?

– Det har säkert spelat roll det också. Men i Nedre Daläven har man bekämpat tre gånger och vi har inte behövt bekämpa en enda gång. Vi har inte ens uppfyllt kraven för att få bekämpa för att vi haft för få myggor.

Är myggplågan över nu?

– Vi får se, det är många faktorer som spelar roll. Vi fortsätter att jobba med de åtgärder vi har gjort och kommer även inför nästa år ansöka om att få bekämpa med BTI, så får vi följa läget.

Riksdagsbesök

I dag besökte miljö- och jordbruksutskottets ordförande, Matilda Ernkrans (S) och Jonas Gunnarsson (S) ledamot i konstitutionsutskottet,  Forshaga för att informera sig om kommunens myggbekämpning.

– Man är faktiskt ett gott exempel på hur man långsiktigt och strategiskt kan bekämpa massförekomst av översvänmmningsmygg och det verkar ju faktiskt vara så att man får en långtidsverkan. Jag har fått ett gott intryck och tror att det här behöver spridas till resten av landet, säger Matilda Ernkrans (S) .

Vad är din inställning till besprutning mot myggen?

– Jag tycker att man måste ha det i beredskap, vilket man också har här i Forshaga. Det som är bekymret med besprutning är att det inte har någon långtidsverkan. Det är också anledningen till att regeringen har gett ett uppdrag där man ska se över vad det har för effekt på ekosystem och annat.

Om det finns andra hållbara metoder är att det att föredra, säger Matilda Ernkrans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggorna i Deje

Mer i ämnet