Tvådelad bild: En jordbrukare som arbetar i en traktor på ett fält och Sabina Hualpa Blomgren på Hushållningssällskapet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Sabina Hualpa Blomgren på Hushållningssällskapet berättar om konsekvenserna av det ojämställda ägandet av jordbruksföretag. Foto: SVT

Hushållningssällskapet vill öka jämställdheten inom jordbruket

Uppdaterad
Publicerad

Hushållningssällskapet har startat projektet Skörda lika, som syftar till att uppmärksamma förutsättningarna för kvinnor inom den gröna näringen.

– Vi vill skapa förutsättningar för kvinnor att känna sig välkomna i branschen och vilja stanna kvar, säger Sabina Hualpa Blomgren på Hushållningssällskapet.

Av de 2939 jordbruksföretag som fanns i Värmland år 2022 ägdes 19 procent av kvinnor och 76 procent av män. Resterande företag ägs av en juridisk person. Det vill Hushållningssällskapet ändra på och därför har de startat utvecklingsprojektet Skörda lika under hösten. 

Hör om konsekvenserna som det ojämställda ägandet får för kvinnor i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.