Lantbrukaren Gunilla Östangård står bredvid en ko, lutar sig mot henne och ser henne i ögonen. Den bruna kon med vitt huvud tittar tillbaka på Gunilla Östangård. Bakom dem är himlen blå och fler kor står och tittar rakt fram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunilla Östangård föder upp kor på Karterud gård på Segerstad i Karlstads kommun. Foto: Rebecka Hugosson/SVT

Lantbrukaren Gunilla: Jordbruksbranschen skulle tjäna på fler kvinnliga ägare

Uppdaterad
Publicerad

Gunilla Östangård äger och driver sitt lantbruk på egen hand i Karlstads kommun. Hon tycker att det är tråkigt att det är så få kvinnor som äger jordbruksföretag. Hon tror att en anledning kan vara att traditioner är svåra att bryta, men också att branschen är förknippad med risktagande.

– Min känsla säger att män kanske är benägna att ta större risker, medan kvinnor vill ha lite mer trygghet, säger hon.

Samtidigt som Gunilla Östangård arbetar på halvtid med sin nötköttsproduktion på Karterud gård på Segerstad i Karlstads kommun har hon också en heltidsanställning på länsstyrelsen med handläggning och kontroll av jordbruksstöd. Hon växte upp i ett lantbruk och har drivit Karterud gård sedan 21 år tillbaka.

– Jag har alltid velat arbeta så här, även om det blir många gratistimmar och innebär mycket ensamarbete, säger hon.

I klippet kan du se varför hon tror att branschen tjänar på att bli mer jämställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.