Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör EvaLena Östlin från Karlstads universitet om vilka konsekvenser hyreschocken kan få. Foto: SVT

Hyreschock för Karlstads universitet – stor höjning väntar

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads universitet står inför en hyreshöjning för sina lokaler som är tio gånger så stor som normalt. Pengar som kan behöva tas från undervisning och forskning.

– Det är en speciell situation vi har hamnat i, säger EvaLena Östlin, ekonomi- och planeringschef på Karlstads universitet.

Universitet har lokaler i Karlstad och Arvika och betalade 126 miljoner i fastighetskostnader förra året. Lokalerna hyr man av det statliga fastighetsbolaget Akademiska hus och det som styr hur stor hyreshöjningen blir är oktobernivån på KPI, konsumentprisindex. Ett index som går mot rekordnivåer. 

– De är helt klart exeptionella. Det är nivåer som vi inte kommer att få se på många år framöver, säger Peter Anderson, ekonomidirektör på Akademiska hus.

Stor skillnad jämfört med tidigare år

Enligt Peter Andersson så har uppräkningen legat på cirka en procent de tio senaste åren. De nivåer som EvaLena Östlin nu sitter och räknar på är något helt annat. 

– Nu ligger KPI för augusti på 9,8 procent, så naturligtvis är det uppemot tio till elva procent eftersom man pratar om att priserna kommer att fortsätta öka, säger hon. 

Hur stor höjningen blir vet man i mitten av november. 

I klippet hör du EvaLena Östlin, ekonomi- och planeringschef på Karlstads universitet berätta hur mycket pengar det handlar om, var pengarna ska tas och vilka konsekvenser det kan få. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.