Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns inte de sjuksköterskor där ute som sitter och väntar på ett sommarvikariat” säger Peter Nylander om varför kommunen hyr in fler sköterskor under sommaren. Foto: Sayed Hashimi Parwani/SVT

Hyrsjuksköterskor räddar sommarbemanningen i Karlstad – igen

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett ansträngt läge inom vården när det gäller bemanningen, särskilt under sommaren. Karlstads kommun har återigen valt att hyra in sjuksköterskor för att lösa problemet, vilket kommer att kosta kommunen 5,7 miljoner kronor.

Kommunen har planerat inför sommaren tidigt och anställt fler sjuksköterskor, vilket även minskat behovet av inhyrd personal under resten av året. Men för att lösa sommarbemanningen hyr kommunen in ett 30-tal sjuksköterskor.

– Vi har väldigt svårt att få tag på timanställda som går in under sommaren, säger Peter Nylander, verksamhetschef för hälso- och sjukvård i Karlstad.

Minskade kostnader i år

År 2022 kostade de inhyrda sjuksköterskorna kommunen 26 miljoner kronor för hela året. År 2023 var kostnaden cirka 16 miljoner kronor och för 2024 har kommunen beräknat kostnaden till 8,5 miljoner kronor.

Starta klippet och hör mer om hur sommarbemanningen har löst sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.